Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Var går gränsen för mediers granskning?

Naturligtvis ska chefer tåla hård medial granskning. Men vi måste också kunna diskutera vart den pressetiska gränsen för en sådan granskning går, replikerar Mats Olin.

Publicerad: 19 november 2013, 11:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Medier

Sveriges Tidskrifters Kerstin Neld och Unn Edberg tar i sin replik i Dagens Samhälle 18 november tidningen Chef i försvar efter min kritik mot en pressetisk orimlig chefsgranskning. De tycker att de är fullt legitimt att granska chefer hårt, vilket jag förstås håller med om till 100 procent. Men vad som saknas i Neld och Edbergs artikel är synen på pressetikens gränser. Inte med ett enda ord berörs frågan om var gränserna går.

Man skulle kunna tolka detta som att Neld och Edberg inte anser att det finns någon pressetisk gräns när massmedier granskar makthavare. Menar debattörerna att allt är tillåtet när det handlar om att granska en myndighetschef, en politiker eller en börs-vd? Jag utgår ifrån att det inte är så.

Tidningen Chefs artikel innehöll bland annat 28 anonyma citat, varav en hel del mycket nedsättande personliga omdömen. Någon kanske tycker att det var pressetiskt OK, jag tycker inte det. Men det hade varit på sin plats för några av mediesveriges tyngsta makthavare att i alla fall närma sig den principiella frågan. Det handlar ytterst om trovärdigheten i den frivilliga pressetiken, som det finns all anledning att försvara kraftfullt.

Neld och Edberg menar också att den kritiserade chefen Monika Elling fick bemöta kritiken på ett rimligt sätt. Men eftersom hon inte fick ta del av den allvarligaste kritiken förrän den var publicerad undrar man hur Sveriges Tidskrifter kom fram till den slutsatsen.

Mats Olin, Timbro Medieinstitut

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Medier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev