Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vänsterpartiet i svagt positiv trend

Publicerad: 2 mars 2015, 14:28

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) på väg upp.

Foto: Anna Rut Fridholm

Vänsterpartiet har medvind just nu. I nya DS Poll of polls, som summerar alla mätningar gjorda i februari, får partiet 6,4 procent vilket är elva procent högre än i valet.


När DS Poll of polls – baserat på drygt 10 900 intervjuer – summeras för februari är det mesta sig likt.  På blocknivå är avståndet 4,6 procentenheter.

Regeringspartierna S och MP kommer ingen vart i opinionen. Tvärtom har koalitionen tappat en procentenhet sedan valdagen och samlar nu knappt 37 procent.

Om man ser till hela det rödgröna blocket har det försvagats kraftig det senaste året. För ett år sedan hade S, MP och V tillsammans 52 procent. I dag har man stöd från 43 procent av väljarna.

I skuggan av regerings- och allianspartierna noterar Vänsterpartiet en liten medvind. Hur stark den är återstår att se. Partiet har sedan valet gått från 5,7 till 6,4 procent, vilket är en uppgång med elva procent.

Men partiledaren Jonas Sjöstedt ligger fortfarande en bra bit under Vänsterpartiets toppnotering på 8,4 procent från maj 2014.

Allianspartierna står på samma opinionsnivå som i februari 2014 – omkring 38 procent.

De fyra borgerliga partierna brottas med interna eftervalsdiskussioner och politisk förnyelse. I centrum har på sistone stått Folkpartiets kraftiga nedgång och Kristdemokraternas återhämtning.  KD ser ut att få antingen kommunalrådet i Uppsala Ebba Busch Thor eller ekonomisk-politiske talespersonen Jakob Forssmed till ny partiledare.

Om det blir favorittippade Ebba Busch Thor som tar hem segern kommer Alliansen att ha minst tre kvinnliga partiledare. Det kan bli fyra om Jan Björklund skulle ersättas av den populära Birgitta Ohlsson. Inför valet 2018 får borgerligheten i så fall en utpräglat feministisk profil. Annie Lööf står stark inom Centern och Anna Kinberg Batra har hittills kunnat försvara Moderaternas valresultat.

Sverigedemokraterna kvarstår dock som den enda verkliga vinnaren sedan valet. Partiet ligger stabilt kring 15 procent och är ohotat som landets tredje största parti. Partiet, som fram tills nyligen hade ensamrätt på invandringsfrågor, behöver egentligen inte göra något på egen hand.  Det räcker med att andra diskuterar dessa frågor. I dag svarar cirka 950 000 svenskar att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val.

I DS Poll of polls håller SD och FP ställningarna som de partier som gått bäst respektive sämst sedan valdagen.

Dagens Samhälles Poll of Polls är en viktad sammanställning av konsensusopinionen i Sverige just nu. Den senaste uppdateringen hittar du här.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev