måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vänsterkrav väntar på S-kongress

Publicerad: 3 november 2021, 08:39

I morgon, torsdag, kliver Stefan Löfven av efter nästan tio år på posten och finansminister Magdalena Andersson tar vid.

Foto: Jessica Gow /TT

Tydliga signaler om en mer vänsterinriktad politik väntas på Socialdemokraternas partikongress.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaMagdalena AnderssonStefan LöfvenS-kongressen

Frågan är om hur mycket kongressen vågar binda upp den nyvalda ordföranden Magdalena Andersson inför det stundande valet. Socialdemokraternas 41:a ordinarie partikongress inleds i dag i Göteborg och pågår till och med söndag

I morgon, torsdag, kliver Stefan Löfven av efter nästan tio år på posten och finansminister Magdalena Andersson tar vid.

Kongressen kommer att peka ut riktningen för partiet som hon ska leda i nästa års val. Som enda föreslagna kandidat till ordförandeposten kommer hon att få ett starkt mandat.

Men frågan är vilka politiska krav hon kommer att tvingas driva. Det finns tydliga önskemål om en riktning vänsterut med krav från tunga distrikt som Skåne och Stockholm om bland annat ett nytt finanspolitiskt ramverk med en uppdelning av budgeten i en drifts- och en investeringsdel med lånefinansiering, samt krav på återinförd arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, värnskatt och slopat Rut-avdrag.

Krav som partiledningen avvisar.

Andra frågor som kommer upp är krav på bättre pensioner. SSU:s och LO:s utspel om att bryta upp pensionsuppgörelsen och höja pensionerna med stöd av SD i riksdagen återfinns inte i några motioner men lära komma upp i debatten.

Att slopa karensavdraget, vilket partistyrelsen motsätter sig, lär också blir ett debattämne.

En långkörare är föräldraförsäkringen, där Kvinnoförbundet vill ha en tydlig tidsplan för när den ska helt individualiseras. Nu är förslaget från partistyrelsen att den ska bli tredelad.

Många arbetarekommuner vill ha ett betydligt bättre ekonomiskt stöd från staten för flyktingmottagandet. I dag står staten för kostnaderna i två år, men kravet från arbetarekommunerna är fem år.

LÄS MER: Reformisterna rustar för vänstersväng på S-kongressen. 

Många förslag handlar också om att inte strama åt asylpolitiken fullt så mycket som regeringen gjort. Här finns till exempel krav från flera håll på att uppehållstillstånden ska vara permanenta.

Totalt ska kongressen behandla 2 461 motioner med 7 213 att-satser.

Förutom val av ny partiordförande och partisekreterare och behandling av motioner ska kongressen också behandla partistyrelsens förslag till politiska riktlinjer för sysselsättningen, vård- och äldreomsorgen, skolan, tryggheten och invandringen.

Owe Nilsson/TT

Fakta: S-kongressen

Socialdemokraternas 41:a ordinarie kongress.

Temat ”Vi bygger landet”

3-7 november i Göteborg.

350 ombud ska behandla:

2 461 motioner

7 213 att-satser

74 utlåtanden

Partistyrelsens politiska riktlinjer om jobb, vård- och omsorg, pensioner, skolan, brott, migration, trygghet och gemensam säkerhet.

Källa: Socialdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev