Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Välkommen hem på besök, Stefan Löfven!

När Stefan Löfven åkte på vårdturné hoppade han påpassligt över sitt hemlän Västernorrland – där ett rödgrönt styre orsakar växande vårdköer, nedlagda sjukhus och orimligt långa patienttransporter. Lena Asplund (M), riksdagsledamot från Västernorrland, vill nu bjuda in Löfven på en visit.

Publicerad: 13 mars 2018, 11:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Varför undviker statsministern Västernorrland, frågar debattören.

Foto: Jonas Ekströmer/TT


Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Det går inte att föreställa sig den oro som blivande föräldrar känt i Västernorrland när Socialdemokraterna la ner BB på Sollefteå sjukhus. Som en åtgärd erbjöd ABF, som grundades av Socialdemokraterna, kurser i bilförlossning. Häromveckan åkte så Stefan Löfven ut på vårdturné – men utan att uppmärksamma sjukvårdsmisslyckandet i sitt eget hemlän Västernorrland.

För ungefär ett år sedan ställde jag en fråga till statsministern i riksdagen. Frågan gällde vården i Västernorrland. Regeringen pratar ofta om målet med att uppnå en mer tillgänglig och jämlik sjukvård. Ändå valde styrande socialdemokrater i Västernorrland att försämra vården genom att lägga ned BB och kvinnosjukvård i Sollefteå. Därför frågade jag statsministern: Hur går nedläggningen ihop med regeringens ambitioner om en tillgänglig, säker och jämlik förlossningsvård i hela landet?

Stefan Löfven svarade då – kort och gott – att han inte ville diskutera vilka beslut som fattas i olika landsting.

Nu har tydligen Stefan Löfven ändrat sig. För under sin vårdturné – som gjorde stopp i Uppsala Gällivare och Kalmar – besökte han just landsting och regioner för att studera och diskutera svensk hälso- och sjukvård. Statsministern kan alltså diskutera det som sker i landsting och regioner, men bara när han tycker att det passar.

Under sin turné valde statsministern bort att göra ett besök i den region där han själv ska vara etta på riksdagslistan – den region där han är uppväxt, har bott och idag har en fritidsbostad. Varför undviker statsministern Västernorrland, det som är att betrakta som hans hemlän?

I Västernorrland styr Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet, liksom i regeringen. Statsministerns partikamrater har under mandatperioden lagt ner ett av Sveriges kvalitetsmässigt bästa BB. Dessutom har Socialdemokraterna lagt ner den akuta kirurgin och ortopedin på Sollefteå sjukhus i statsministerns uppväxtkommun. Sjuka patienter transporteras nu runt i länet för att få vård. Transporten skulle vara jobbig även för friska människor, för gamla och sjuka är den totalt omänsklig.

Sedan 2014 har vårdköerna har växt – Västernorrland är idag bland de sämsta i landet på att uppfylla vårdgarantin. 77 procent har fått ett besök på primärvården inom sju dagar. Endast 60 procent har fått ett första besök i specialistvården inom vårdgarantins 90 dagar. När det gäller planerad specialiserad vård - operation/åtgärd har vårdgarantin bara uppfyllts i 60 procent av fallen. Detta är sämre än rikssnittet. Stefan Löfvens vårdpolitik har misslyckats.

Löfven har nu – inför valet – åkt ut på vårdturné och statsministern utlovar bättre sjukvård. Samma sak som gjorde han inför tidigare val. Resultatet är tydligt: Vårdköerna har fördubblats sedan 2014 och i Västernorrland får kvinnor förlösa sina barn i bilar. Det är tydligt att Stefan Löfven sviker sina löften. Statsministerns yrvakna intresse för sjukvården vart fjärde år varken stärker sjukvårdens medarbetare eller hjälper människor som är i behov av vård.

Med detta vill jag hälsa dig, Stefan Löfven, välkommen hem till Västernorrland för att träffa dina partikamrater i landstingsledningen. Välkommen hem för att träffa arga länsbor som inte får vård i tid och som transporteras runt på dåliga vintervägar! Våra invånare i Västernorrland förtjänar en bättre hälso- och sjukvård.

Lena Asplund, riksdagsledamot (M) Västernorrland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev