Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Väljarnas tillit till demokratin står på spel

Riksdagsledamoten Pernilla Gunther (KD) hävdar att decemberöverenskommelsen kan ligga till grund för en större samstämmighet mellan partierna om flyktingpolitiken. Men Ulf Lönnberg i samma parti håller inte med.

Publicerad: 12 januari 2015, 12:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Avsaknaden av en human och effektiv flyktingpolitik ledde till decemberöverenskommelsen.

Foto: Pontus Lundahl/TT


Ämnen i artikeln:

MigrationTillit

Replik. Huruvida jag är en förståsigpåare får andra bedöma, men Penilla Gunther får som riksdagsledamot (KD) (DS 8 januari) leva med reaktioner från medborgare utanför riksdagen.

I stället för decemberöverenskommelsen (DÖ) hade varit bättre att tillämpa den tradition som gällt under hela efterkrigstiden. Nämligen att regeringsbildaren söker stöd i sakfrågor hos oppositionen som i utbyte släpper fram regeringen. Nu blev det en kollaborationsteknisk nödlösning inom vilken oppositionen vingklippt sig själv.

DÖ styr beslutsprocessen med följande skrivning: ”Förslaget till rambeslut samt riktlinjer för den ekonomiska politiken från den partikonstellation som är störst släpps fram vid budgetomröstning i kammaren. Om det finns en risk för att förslaget annars skulle falla avstår övriga partier som står bakom denna överenskommelse från att delta i omröstningen. Detsamma gäller även vid beslut om ändringsbudget och vårproposition (inklusive riktlinjer för den ekonomiska politiken).”

Strategin att ignorera Sverigedemokraterans (SD) existens i riksdagen har kommit till vägs ände. SD:s utpressningsposition kan elimineras utan eftergifter mot SD. Börja med att bemöta SD:s motionsförslag som strider mot internationella konventioner och svensk grundlag.

SD föreslår bland annat införandet av spartanska fängelser för utländska medborgare, åldersbestämning av immigranter, invandringssystem enligt ett poängsystem, avskaffandet av tolkservice för invandrare vid myndighetskontakter, registrering av intagnas ursprungsnationalitet och invandrarbakgrund, förbud för polisen att verka för ökad rekrytering av minoriteter eller visst kön, till förbud mot dubbelt medborgarskap.

För att beviljas svenskt medborgarskap ska den sökande vidare bedömas bli en tillgång för Sverige. Vidare förekommer ett antal förslag om ökade krav på icke europeiska asylsökande. En motionär vill stoppa den etniska diskrimineringen av svenska medborgare på arbetsmarknaden (sic!).

Orsaken till DÖ är i grunden avsaknaden av en progressiv, human och effektiv migrationspolitik. Det kommer att bli tolkningstvister om vilka migrationsrelaterade poster som ska rymmas inom rambeslut och vårbudget. Ty även om S/MP och Alliansen har samma humana ingångsvärden för migrationspolitiken gör de olika ideolgiska vägvalen för en tillväxtbefrämjande migrationspolitik.

Penilla Gunther är en av Alliansens riksdagsledamöter som kan uppmanas - men inte tvingas - att rösta mot sin egen övertygelse. Den rätten äger hon och övriga ledamöter själva som våra folkvalda. För dem handlar det om att följa partigruppen eller – i övertygande och avgörande fall – ducka för partipiskan (med risk för att inte bli nominerad till riksdagen vid nästa val).

Penilla Gunther med flera som försvarar DÖ spelar högt med väljarnas tillit för demokratin som insats. De partier som väljer att självständigt presentera en human, rättssäker och effektiv indvandringspolitik och som röstar för sina egna budgetförslag får väljarnas stöd. Decemberuppgörelsen är ingen bra grund för någon regering.

Ulf Lönnberg, styrelseledamot i Kristdemokraternas Seniorförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MigrationTillit

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News