Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Väljarna förtjänar en bättre EU-bevakning

Det är dags att svenska medier lyfter EU-bevakningen till en högre nivå. Det krävs om väljarna ska kunna göra ett informerat val, hävdar tre redaktörer för sajten Supervalåret.

Publicerad: 14 maj 2014, 10:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EU

Det är den 28 april och vår i luften. På en teaterscen i holländska Maastricht förbereder sig fyra europeiska toppolitiker för debatt. Deras uppgift är att försöka övertyga de europeiska väljarna om sin lämplighet för EU:s mest prestigefyllda uppdrag - det som ordförande för EU-kommissionen.

Svenska tv-kanaler sände inte debatten. DN-journalisten Annika Ström Melin följde debatten via en webbsändning och konstaterade på Twitter: “Nu har jag bänkat mig för EU-debatten mellan toppkandidaterna. Är nog rätt ensam i Sverige”.

I morgon är det dags för nästa debatt mellan toppkandidaterna till ordförandeposten. Den kommer att sändas i många länder runtom i Europa, däribland Sverige. Men SVT:s ledning har meddelat att debatten endast kommer att livesändas okommenterad på nätet. Den som följer tablå-tv:n får nöja sig med dejtingprogrammet Kärlekskoden eller Aktuellt. Först klockan 14:00 dagen efter tv-sänder SVT debatten med kommentarer.

Vilken svensk kandidat som stöder vilken ordförandekandidat har inte framgått tydligt i valrörelsen. Då är det mediernas ansvar att reda ut för väljarna vad deras röst kommer att innebära när det gäller stöd för blivande kommissionsordförande.

Det står nämligen i Lissabonfördraget att medlemsstaternas stats- och regeringschefer måste ”ta hänsyn” till resultatet i Europaparlamentsvalet när de föreslår för Europaparlamentet vem som ska bli kommissionens ordförande. Exakt vilken betydelse det här kommer att få vet ingen än, men klart är att förändringen sparkat igång en europeisk valrörelse som berör de svenska väljarna.

För att det ska bli tydligt för svenska väljare vad som står på spel, måste den europeiska dimensionen stärkas i mediebevakningen av EU-valet. Frågor som vi saknar är till exempel: Vad vill kandidaterna till ordförandeposten för kommissionen göra om de väljs? Kommer det överhuvudtaget att bli någon av kandidaterna som slutligen får jobbet?  Vad står i de europeiska partifederationernas valprogram? Här har bland andra SVT ett tydligt ansvar.

Vi hade därför hoppats att SVT skulle livesända morgondagens debatt som utspelar sig på bästa sändningstid och att de skulle låta sina EU-journalister sätta den i ett sammanhang som är begripligt och upplysande för de svenska väljarna. 

Det är dock inte vår främsta poäng här att kritisera SVT eller andra mediers EU-bevakning, som i många delar är mycket bra. Bland ljuspunkterna märks Fokus (9/5) reportage om rapportören Marc Tarabella och just SVT:s “Toppkandidaterna”.

Däremot tycker vi att det nu är dags att på bred front lyfta EU-bevakningen till nästa nivå. EU-frågor som ligger bortom den nuvarande svenska horisonten måste inkluderas i rapporteringen, för att väljarna ska kunna göra ett informerat val.

Charlotte Rydberg, Redaktör på supervalaret.se

Max Sohl Stjernberg, Redaktör på supervalaret.se

Nils Ekblad, Redaktör på supervalaret.se

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev