Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Välgärning om KD beslutar att avveckla DÖ

Närmaste anhalt för möjligheten att avveckla DÖ är KD:s riksting i morgon fredag. DÖ har svagt stöd bland befolkningen och det vore en välgärning om KD redan nu kunde ta ett beslut att avveckla denna, skriver näringslivsmannen Dan Olofsson.

Publicerad: 8 oktober 2015, 09:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vad ska vi med en opposition till när det hela är ett meningslöst skådespel?

Foto: Melker Dahlstrand


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaVänsterpartietAlliansenDÖ - rätt eller fel?

För mig som företagsledare med fokus på näringslivsklimatet och därmed på Sveriges välstånd i framtiden, ger det ett märkligt och svagt intryck när man först hör hur allianspartierna med stark inlevelse vänder sig mot regeringens budget.

Sedan följs detta av att Alliansen fullt ut stödjer budgeten genom att rösta på ett sätt som gör att regeringens budget går igenom.

Vad ska vi med en opposition till när det hela är ett meningslöst skådespel?

Det är inte nog med att Alliansen stödjer regeringens vänsterbudgetar, där skattehöjningar på de välståndsskapande krafterna arbete och företagande är metoden för att finansiera de ökade offentliga satsningar regeringen vill göra.

När Alliansen därtill överger sin oppositionsroll lämnar de fältet öppet för SD, vars budskap om att de är Oppositionspartiet” blir trovärdigt genom Alliansens agerande.

De flesta svenskar inklusive jag tar avstånd från såväl SD:s nazistiska rötter som V:s kommunistiska rötter. Det innebär dock inte att de som i dag röstar på dessa båda ytterlighetspartier är att betrakta som nazister eller kommunister.

Förmodligen är det så enkelt att de som röstar på V vill höja skatterna och bygga ut den offentliga välfärden medan de som röstar på SD vill ha väsentligt mindre invandring. Båda dessa uppfattningar har till och från omfamnats av de etablerade partierna under de senaste decennierna.

I en krönika i Dagens Industri nyligen ställer Maria Borelius en berättigad fråga om man ska behandla dessa båda partier med dialog eller peststämpel? För mig är det ingen enkel fråga.

Å ena sidan är de valda av folket vilket motiverar en dialog även om ens egen uppfattning är den motsatta. Å andra sidan har de ett tvivelaktigt förflutet vilket för ens egen renlevnad motiverar ett beslut om att man inte ska ha något med dem att göra.

Den enda rimliga slutsats man kan dra är att dessa båda ytterlighetspartier ska behandlas likvärdigt. De har båda ytterst besvärande rötter. Om nu peststämpel är det rätta borde vi ha en DÖ två som innebär att också V:s riksdagsmän ska räknas bort då en budget ska röstas igenom.

Om dialog är det rätta kan vi skrota DÖ. Då gäller det som alltid gällt i riksdagen, det vill säga att den som kan skapa majoritet för sina förslag får också regera.

Valet står således mellan att förstärka eller att avveckla DÖ. Avvecklingen är motiverad på grund av att DÖ bara stärker SD och gör att Sverige regeras med vänsterpolitik som inte har stöd hos en majoritet i riksdagen.

Regeringen Löfven regerar med stöd av V. Det är med deras röster som S och MP blir större än Alliansen. Makten är ofta viktigare än principerna så sannolikheten för att Löfven självmant föreslår Alliansen att han överger V för att därmed föra politiken mer åt mitten är liten.

Såväl en förstärkning som en avveckling av DÖ gör att våra politiker får hitta en ny lösning. Gärna med ett bredare samarbete över blockgränsen eller med en majoritetsregering.

Närmaste anhalt för möjligheten att avveckla DÖ är KD:s riksting i morgon fredag. DÖ har svagt stöd bland befolkningen och det vore en välgärning om KD redan nu kunde ta ett beslut att avveckla denna.

Det fullt möjliga scenariot att Alliansens riksdagsmän under åtta år ska göra piruetter om hur mycket de är emot vänsterbudgeterna för att sedan lägga sig när omröstning blir aktuell, torde så långt jag kan bedöma successivt undergräva förtroendet för Alliansen.

Lyckas Stefan Löfven regera i åtta år trots mycket svagt parlamentariskt läge är han värd en eloge.

Dan Olofsson, entreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev