söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Valet kunde genomföras – trots hot och sabotage

Publicerad: 12 september 2022, 19:07

Valsedlar fotograferade i kommunhuset i Sölvesborg under valet den 11 september. Foto: MAGNUS LEJHALL

Sabotage, hot och skadegörelse har förekommit när svenskarna sökt sig till vallokalerna för att avlägga sina röster. Men Valmyndigheten gör ändå bedömningen att valet i sin helhet genomförts utan betydande avvikelser eller störningar.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Politik

Hittills har Valmyndigheten noterat 123 incidenter, det vill säga händelser som på något sätt stört eller riskerat att störa valprocessen.

De i särklass vanligaste incidenterna – ungefär hälften av fallen – utgörs av valsedlar som saknats, stulits eller flyttats. Hot och ordningsstörningar har också förekommit.

Det finns exempel på enskilda individer som uppträtt hotfullt mot väljare i eller i anslutning till vallokalerna, eller som blivit upprörda över att de inte hittat valsedlar när de skulle rösta.

Men personer som öppet säger sig representera partierna kan också störa valprocessen. En uppgiftslämnare från en vallokal för förtidsröstning i Mörbylånga, i Kalmar, berättar i incidentrapporten till Valmyndigheten om en sådan händelse:

”Vid fyra tillfällen under dagen kom representanter från SD till röstningslokal iklädda jackor, tröjor och kepsar med partiloggor väl synliga. En representant påstod upprört och högljutt att valsedlar saknades. Röstmottagningen stoppades en kort stund.”

En natt i slutet av augusti i Botkyrka kommun i Stockholms län sattes två bussar, som fungerar som mobila röstningsstationer, i brand. Elden släcktes av förbipasserande, men det tog några dagar innan människor åter kunde gå och rösta vid bussarna.

– Det är allvarligt när det sker, det betyder att folk behöver vänta med att lägga sin röst, de behöver kanske komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Men hitintills har vi inte haft några längre avbrott, säger Sebastian Bay, teamledare för Valsäkerhet vid Valmyndigheten.

Myndigheten har analyserat om några särskilda partier sticker ut i rapporteringen, både när det gäller utsatthet eller representation, men har inte kunnat hitta några tydliga markörer.

Inför EU-valet 2019 började Valmyndigheten utveckla ett system för att samla in information om incidenter och informerade och uppmuntrade då kommunerna att anmäla händelser. Därför är det svårt att med statistik jämföra incidenter som drabbade valet 2018 med årets val.

– Men även om vi inte kan se siffror vet vi vilka typincidenter vi sett. Den största problematiken var då som nu valsedelsproblematik, säger Sebastian Bay.

Och det behöver inte handla om att människor medvetet gömmer eller flyttar valsedlar. Det kan också bero på missförstånd, till exempel att valsedlar inte levererats.

Lägesbilden är preliminär och fler incidenter kan tillkomma. Men de hitintills 123 inrapporterade incidenterna fördelas på nästan 9 000 vallokaler.

– I det sammanhanget är det väldigt lite. Det är lätt att få en bild av att det skulle vara mer om man följer flödena i sociala medier, säger Sebastian Bay och tillägger:

– Min bild är att valgenomförandet utifrån ett incidentperspektiv har gått lugnt till. Vi ser inga avvikelser från vad vi sett under tidigare val och från vad vi förväntat oss.

Tomas Lauffs/TT

Fakta: Så definieras en incident

Valmyndigheten definierar en incident som en händelse som avser valgenomförandet som rapporterats in av valadministrationen, kommuner eller länsstyrelse.

Händelsen är en illvillig mänsklig handling, påverkan, systemfel eller naturhändelse, som leder till någon form av avvikelse från föreskriven ordning i vallagen.

Det kan vara omflyttande, saknade tillagda eller stulna valsedlar. Det kan vara olika typer av påverkan som hot trakasserier, ordningsstörningar, sabotage, it-relaterade angrepp eller problem eller otillbörlig propaganda. Här ingår inte inte handläggningsfel.

För valet 2022 har hitintills 123 incidenter rapporterats in, varav 22 ägde rum på valdagen och 17 under lördagen. Statistiken är preliminär och fler incidenter kan tillkomma.

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev