Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vad har hänt med det S som jag respekterade?

Prata med varandra, återupprätta ett utredningsväsende som öppet och noggrant redovisar konsekvenser av framkastade förslag och lyssna på väljarna, skriver vd:n Johan Andersson, apropå riksdagens omröstning om vinster i välfärden.

Publicerad: 7 juni 2018, 15:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenSocialdemokraternaVänsterpartietFöretagsklimatRiksdagenVinstförbud

Den 7:e juni var det så dags. Riksdagen hade att ta ställning till regeringens förslag om ”vinster i välfärden”, en proposition som grundar sig i den hårt kritiserade Reepalu-utredningen. Inte mindre än cirka 90 procent av alla remissinstanser instämde i kritiken. Framför allt påpekade många att det inte finns någon konsekvensanalys av förslaget som utredningen landade i, och det är verkligen häpnadsväckande att en flerårig statlig utredning undviker att fundera på konsekvenserna av sitt eget förslag. Men det är klart, hade man gjort det och varit öppen med att hundratusentals brukare av välfärdstjänster riskerar att stå utan sin skola eller sitt äldreboende, hade det inte låtit så upplyftande.

För det är precis vad det handlar om. Det regeringen med sin bedrägliga retorik har kallat ”vinstbegränsning” är inget annat än ett generellt vinstförbud och om ett företag endast kan gå noll eller med förlust så innebär det nedläggning eller konkurs. Där har regeringen en enkel sammanfattning av den konsekvensanalys som Reepalu-utredningen lämnade därhän.

Förslaget röstades som väntat ned, vilket vi ska tacka oppositionen för. Det är dock viktigt att blicka tillbaka på hur det egentligen kunde bli så här. Hur kunde ett utskällt förslag med katastrofala konsekvenser för välfärden specifikt och svensk företagsamhet generellt, ändå landa i en proposition från regeringen?

Grundorsaken till denna proposition stavas så klart Vänsterpartiet, ett parti som inte gillar marknadsekonomin, det samhällssystem som gagnat miljarder människor väl och som svenska och andra medborgare skördar frukterna av varje dag. Det är alltså detta parti som en tidigare pragmatisk och relativt företagsvänlig socialdemokrati gjort sig beroende av.

Vad har hänt med den socialdemokrati som jag respekterade?  När jag fick rösträtt för lite mer än 20 år sedan hette statsministern Göran Persson (S). En person som gjorde en hel del bra saker för Sverige, för såväl företag som medborgare generellt. I dag består retoriken från S-märkta regeringsföreträdare av bombastiska vänsterslagord som ”vinst är stöld” och det har fullständigt haglat företagsfientliga förslag under fyra år av indirekt vänsterstyre. Jag träffar många företagare som känner sig både frustrerade och förnedrade då de för första gången under deras karriärer känner sig som skurkar. Just för att de är företagare.

Det här måste få ett slut. Sverige är i grunden ett fantastiskt land som har fostrat många världsledande företag och framgångsrika entreprenörer. Den utvecklingen riskerar att upphöra.

Det som kanske är mest frustrerande av allt är att utvecklingen verkar vara ett resultat av att politikerna inte respekterade det senaste valresultatet. Utifrån det finns ju ingen rimlig logik i att Vänsterpartiet ska vara det parti som har positionen att bedriva svensk näringspolitik. Därför hoppas jag och många med mig att vi efter nästa val får en riksdag och regering som utifrån valresultatet för en pragmatisk politik där företagsamhet är en central del av det goda i samhället som politiken värnar. För jag är övertygad om att en fortsättning på företagarfientligheten knappast speglar folkmajoritetens vilja.

Prata med varandra, återupprätta ett utredningsväsende som öppet och noggrant redovisar konsekvenser av framkastade förslag och lyssna på väljarna. Det är så man tar ansvar för Sverige och svenskt företagande.

Johan Andersson, vd Mellby Gård , styrelseledamot Academedia

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev