måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

V har aldrig gillat frihandel

Vänsterpartiets högljudda kritik av frihandelsavtalet med USA förefaller snarare bero på att TTIP hotar deras politiska ambitioner, skriver Christofer Fjellner (M).

Publicerad: 3 september 2015, 13:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vänsterpartiet gillar varken frihandel eller USA, menar Christofer Fjellner.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

EUHandelFrihandel på gott eller ont?

Det är ingen hemlighet att Vänsterpartiet varken gillar frihandel eller USA. Därför är det kanske inte så konstigt att de gjort kampen mot frihandelsavtalet mellan EU och USA till sin viktigaste fråga. I Dagens Samhälle (2/9) skriver tre vänsterpartistiska kommunalråd att frihandelsförhandlingarna sker i det fördolda och hotar kommuners självbestämmande. Ingenting kunde vara mer fel. Förhandlingarna mellan EU och USA är de mest transparenta någonsin, det vet Vänsterpartiet också. I stället för att sprida myter och lögner om förhandlingarna borde Vänsterpartiet berätta varför de egentligen motsätter sig avtalet.

Kärnan i Vänsterpartiets kritik är att tvistlösningsmekanismen ISDS hotar miljö, hälsa, rent av hela det demokratiska systemet. Det är struntprat. Europa har tecknat absolut flest avtal med ISDS. Samtidigt har vi de tuffaste reglerna för både miljöskydd och folkhälsa i världen. Risk för expropriering utan ersättning, diskriminering av utländska företag, eller att stater helt enkelt inte håller ingångna avtal gör att det behövs välfungerande tvistelösningsmekanismer i moderna frihandelsavtal.

Tycker Vänsterpartiets företrädare inte att stater, eller för den delen kommuner, ska behöva respektera grundläggande rättsprinciper? Med tanke på Vänsterpartiets högljudda kritik verkar det snarast som att investeringsskyddet hotar deras politiska ambitioner.

Frihandelsavtalet med USA är den vitamininjektion världsekonomin behöver just nu. Oberoende studier visar att EU:s ekonomi kan växa med upp till 1 000 miljarder kronor varje år. Ett genomsnittligt svenskt hushåll kan spara upp till 5 000 kronor per år. Men då gäller det att avtalet blir ambitiöst och modernt.

Då räcker det inte att riva gamla tullmurar, då gäller det att vi utvecklar nya samarbetsformer och utnyttjar möjligheten att sätta globala standarder för allt från skydd av miljö och människors hälsa till respekt för mänskliga rättigheter.

Vänsterpartiet borde vara öppna med varför de inte gillar frihandelsavtalet med USA. De motsätter sig helt enkelt regler som tvingar dem att respektera grundläggande rättsprinciper och förhindrar politiker från att expropriera privat egendom. Det borde inte förvåna den som har följt Vänsterpartiets politik och historia.

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för Moderaterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev