Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

V: Även papperslösa är till 100 procent människor

Det var positivt att så många människor blev upprörda över SD-politikern Martin Strids avskyvärda uttalande om muslimers människovärde. Men tyvärr finns det fler grupper i vårt samhälle vars värde och rättigheter kränks dagligen – även dessa skulle behöva del av upprördheten.

Publicerad: 5 december 2017, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietModeraternaSverigedemokraterna

Hälso- och sjukvårdspersonal i alla landsting utom tre tvingas varje dag neka vård till papperslösa och asylsökande bara för att politiker bestämt att dessa inte har rätt till sjukvård på samma villkor som alla andra människor.

Den där upprördheten över SD-politikerns uttalande om muslimers människovärde borde omfatta även dessa politiker och denna utsatta grupp.

I den etiska plattformen finns tre principer för hur prioriteringar ska göras inom hälso- och sjukvården. Den övergripande och viktigaste är människovärdesprincipen att ”alla människor har lika värde och lika rätt oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället.”  Vård ska alltså inte prioriteras byggt på geografisk bakgrund eller andra kriterier.

De övriga två principerna handlar om kostnadseffektivitet samt behovs- och solidaritetsprincipen, att vård i första hand ska ges till de med störst behov.

Papperslösa och asylsökande är en grupp med stort behov av vård. Trots det ges fullvärdig vård och tandvård bara till dem som är under 18 år. Övriga kan få akut tandvård, akut vård och ”vård som inte kan anstå”. Däremot har de inte rätt till mindre brådskande hälso- och sjukvård eller förebyggande hälso- och sjukvård. Människovärdet graderas med andra ord efter bakgrund.

Socialstyrelsen har utrett frågan i rapporten ”Vård som inte kan anstå” från 2014, och konstaterar där att ”det finns en risk att begreppet vård som inte kan anstå inte är förenligt med den etiska plattformens människovärdesprincip då vården begränsas utifrån ålder och folkbokföring.”

Vårdpersonalens organisationer instämmer i bedömningen i sitt upprop ”Rätt till vård”. Det är vårdpersonalen som tvingas göra bedömningar och tvingas säga nej till att ge vård till människor som egentligen behöver den, bara för att dessa är födda på ett särskilt ställe eller befinner sig i en asylprocess.

För oss i Vänsterpartiet är principen om alla människors lika värde inget vi kompromissar med.

Det är därför bra att det finns landsting som väljer att bredda tolkningen av vilka som ska få vård, bland annat Västerbottens, Västmanlands- och Östergötlands som erbjuder full vård för både papperslösa och asylsökande. Men det finns partier som vill förbjuda landsting att göra så. Sverigedemokraterna såklart. Men även Moderaterna vill efter beslutet på sitt landsmöte förbjuda landsting att erbjuda full vård för papperslösa och asylsökande.

Vi riktar därför en uppmaning till alla partier som upprördes över sverigedemokratens gradering av människors värde. Vi vill att alla landsting ska erbjuda full vård till alla människor i vårt land. Alla är nämligen till hundra procent människor.

Karin Rågsjö, riksdagsledamot och hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson (V)

Eva Olofsson, landstingsråd (V) Västra Götalandsregionen

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V) Stockholms läns landsting

Sara Svensson, gruppledare (V) Region Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev