Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Utvisning löser inte problemet

Det är patriarkala strukturer som ligger bakom kvinnoförtryck. Att utvisa män med invandrarbakgrund är fel väg att gå. Andreas i Limhamn och Lasse i Borås som slagit sina fruar i alla år är inte av en annan sort än Muhammed i Stockholm och Samir i Umeå som begår exakt samma typ av brott mot kvinnor.

Publicerad: 19 januari 2016, 10:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sexuella trakasserier mot kvinnor utförs av alla typer av män - även etniskt svenska.


Ämnen i artikeln:

KvinnojourerJämställdhetKriminalitetSexuella trakasserier

Någonting har hänt. På bara några veckor har en hel armé av män i offentlig ställning kommit ut som feminister. Det sexualiserade våldet mot kvinnor och tjejer är oacceptabelt, dundras det. För oss på Roks har det alltid varit oacceptabelt. I 31 år har vi ropat oss hesa över mäns våld mot kvinnor, det som sker varje dag i varenda stad i Sverige. Givetvis tar vi tacksamt emot allt stöd vi kan få i vårt arbete, men varför har det blivit så massivt just nu?

Den upprörda debatten om sexuella gängövergrepp mot tjejer och kvinnor på platser med stor trängsel kan med viss välvilja tolkas som ett uppvaknande. Dock har vi skäl att vara på vår vakt. Att en stor del av männen inom det politiska etablissemanget plötsligt kollektivt drabbats av en bedövande insikt om kvinnors utsatthet låter en aning för bra för att vara sant. Snarare ligger det påstådda engagemanget lindat runt ett annat budskap, nämligen att män från vissa kulturer skulle vara mer benägna än svenska män att utöva sexuellt våld och förtryck mot kvinnor. Men beläggen för detta är få och omtvistade.

Istället finns det en enda och övergripande kultur man tydligt kan spåra som orsak till systematiska övergrepp mot kvinnor, närmare bestämt den patriarkala kulturen. Och den finns överallt. Oavsett religion, hudfärg och etnicitet är det män som nedvärderar, slår och våldtar kvinnor. Kvinnoförtrycket är inte inskrivet i DNA, det är inskrivet i den manliga överordningens kultur, och den är global. Det finns inte ett enda land i världen som är förskonat.

Det går alltså inte, som ett flertal politiker från olika partier gjorde under partiledardebatten förra veckan, att skylla på kulturella skillnader och peka ut en viss grupp av utrikes födda män som problemet. Vissa ansåg att män med dålig kvinnosyn borde utvisas, andra sa att de borde fängslas och straffas.

Politiker, kom med något nytt! Vi behöver nya långsiktiga lösningar. Vi är trötta på att om och om igen höra samma sak. Att utvisa män med invandrarbakgrund är inte en lösning i det långa loppet. Faktum kvarstår att alla andra ”etniskt svenska” män som också begår dessa brott ju är kvar i landet.

När man väljer att skylla på en viss grupp av män, tas ansvaret bort från andra män som också utövar sexuellt, fysiskt, ekonomiskt och emotionellt våld mot kvinnor. Andreas i Limhamn och Lasse i Borås som slagit sina fruar i alla år är inte av en annan sort än Muhammed i Stockholm och Samir i Umeå som begår exakt samma typ av brott mot kvinnor. Den gemensamma nämnaren hos dessa män är just att de är män. Män med en usel kvinnosyn, till och med kvinnohat, och som är en del av det patriarkala samhället. Det här är ett mansproblem.

I Sverige utövas sexuella trakasserier och våld mot kvinnor och tjejer av män i alla åldrar; på arbetsplatsen, i skolan, på bussen, på badhus och på nattklubbar. Vi har inga fredade zoner för kvinnor och tjejer.

Med jämna mellanrum ska den svenska regeringen rapportera till FN:s Kvinnokommitté hur de lever upp till konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (CEDAW), en av FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna. Snart är det dags igen.

Den 18 februari ska Sverige förhöras av FN:s Kvinnokommitté i Genève. Min fråga till politikerna är nu: Hur ska ni denna dag förklara det sexuella våldet som kvinnor, tjejer och barn utsätts för dagligen i Sverige? Det handlar alltså inte bara om sexuella övergrepp på en konsert i Kungsträdgården eller under ett nyårsfirande i Kalmar, utan även om det dagliga våldet i form av hustrumisshandel, våldtäkter och annat våld mot kvinnor som sker innanför fyra väggar utan vittnen. Det där våldet som Roks tjatat om i alla år, som få makthavare hittills ägnat särskilt mycket uppmärksamhet.

Kära politiker, nu har ni chansen att visa att ni tar problemet med mäns våld mot kvinnor på största allvar, och inte bara ser chansen till nya skäl för “hårdare tag” mot vissa grupper.

Visa nu att ni tänker ta fram en handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor – såväl i hemmet, som i det offentliga rummet. Och visa att ni förstår att meningen med att hojta om religion och etnicitet som orsak till våldet inte är annat än att gynna främlingsfientliga attityder. Visa att ni förstår att det är patriarkala strukturer som ligger bakom våldet, oavsett vilken man det är som utför övergreppen.

LÄS MER: Sanna Rayman bloggar om debatten. 

Zozan Inci, ordf Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev