fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Utse en företagsledare till ny näringsminister

När Annie Lööf tar över rodret för Centerpartiet har hon ett gyllene tillfälle att vässa partiets politik genom att sjösätta ett fempunktsprogram för företagandet och låta en företagsledare ta över som chef på näringsdepartementet efter Maud Olofsson.

Publicerad: 22 september 2011, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Det är lätt att glömma att det är växande företag som ger oss centerpartister förutsättningar att fortsätta utveckla välfärden i hela landet. Det sambandet glöms ibland bort i det politiska samtalet. Det är vårt ansvar att detta samtal hålls levande i Centerpartiet och därmed i Alliansen. Allt blev inte bra med Alliansens politik på företagarområdet och välfärdsområdet, och här finns en viktig historisk läxa för oss att göra. Därför är det nu är dags att vi i Centern axlar rollen som bärare av den svenska välfärdspolitiken genom att visa på kopplingen med företagarfrågorna.

Välfärdspolitiken bygger kontrakt mellan generationer och behöver politisk långsiktighet. Att socialförsäkringssystemet ändrades 545 gånger mellan åren 1990 och 2010 visar på riskerna med socialpolitisk kortsiktighet. Det gynnar varken medborgarna eller företagsamheten. Jag är övertygad om att svensk välfärdspolitik kan återfå sin starka koppling till en växande ekonomi och till en framgångsrik företagsamhet. Politiker som har höga sociala ambitioner, men inte bryr sig om företag, budgetar och ekonomi, är lika fel ute som de som bara ser mätbara penningvärden.

Regeringen har trots stora och viktiga satsningar på bland annat arbetslinjen inte nått helt fram vad gäller entreprenörskapets betydelse för den ekonomiska utvecklingen. Trovärdigheten för regeringen i företagarfrågor behöver stärkas. Det handlar till exempel om att bättre synliggöra entreprenörskapets betydelse för den ekonomiska utvecklingen.

Sveriges näringslivsstruktur och demografi har under ett decennium förändrats väsentligt. Industrins andel av produktionen och den inhemska sysselsättningen har minskat. En snabbare produktivitetsökning är nödvändig för att upprätthålla den ekonomiska tillväxten. Detta accentueras av att arbetskraftsutbudet sjunker som följd av att den arbetsföra befolkningen minskar. Också den regelbundna arbetstiden har hela tiden förkortats. Den nordiska modellen, med vilken den svenska välfärden har byggts, behöver utvecklas så att den innehåller mer incitament till företagande och mindre till lönearbete. Företagandets betydelse som välfärdsbyggare växer med varje generation.

Centerpartiet har nu chansen i och med partiledarbytet att stärka fokuset på entreprenörskapets betydelse i regeringen både genom skarp ny politik men även med en framgångsrik företagsledare i förarsätet på Näringsdepartementet. Med en företagsledare på Näringsdepartementet skulle jag vilja se följande agenda:

• Nytt ansvarstagande och företagarperspektiv i det samhälleliga beslutsfattandet. Riksdagen skall inte fatta beslut som försvårar för företagande eller för den delen ökar på kostnaderna.

• En företagarkraft som driver på så att all beskattningen som införs innehåller incitament till företagande, företagens tillväxt, sysselsättning och arbete.

• Lägger fokus på att produktiviteten skall förbättras genom att utveckla arbetsmarknadsstrukturerna och underlätta jobbskapandet. Leda en översyn av arbetsmarknadslagstiftningen utifrån ett tillväxtperspektiv.

• Tillgången till arbetskraft och nivån på kunnandet skall tryggas. Vi behöver förstärkta satsningar på utbildningssystemets kvalitet och mer av praktikinslag i utbildningarna generellt.

• Fortsatt effektivisering av kommuner och landsting vilket förutsätter fungerande servicemarknader och samarbete med företag. Vi behöver tydliga beställarorganisationer i Sveriges alla kommuner och landsting. Samhällets roll är att finansiera, beställa och utvärdera men inte att utföra.

Det är avslutningsvis viktigt att vi trots underskott i den offentliga ekonomin undviker en allmän höjning av skatterna i kommuner och landsting. Fokus skall ligga på att få ut mer för pengarna. Centerpartiet har nu chansen med ny partiledare och en skarp ny politik att driva på för förändring, men även genom att utse en företagsledare till ny näringsminister. Det stärker trovärdigheten för regeringen och är en tydlig signal till näringslivet.

Hans Dahlgren, Marknads och affärsutvecklingschef Praktikertjänst

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev