Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Utredningen löser inte problemet med vinstjakten

Nu har ägarprövningsutredningen presenterats. Den bekräftar många av de problem på välfärdsmarknaden som Vänsterpartiet har pekat på sedan länge. Men grunden till problemen är vinstintresset, något som utredningens förslag inte rår på.

Publicerad: 24 februari 2015, 08:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Utredningen pekar på en lång rad problem som vinstintresset för med sig.


Ämnen i artikeln:

VinstförbudVälfärdstjänsterVinster i välfärden

Utredningen pekar på en lång rad problem som vinstintresset för med sig. Elever och äldre kan i dag inte lita på att verksamhet bedrivs långsiktigt. Det finns på vissa håll bristande kompetens och insikt om vad som krävs inom verksamhetsområdet. Aktörer med kopplingar till riskkapitalbolag måste hela tiden expandera och konkurrera ut mindre verksamheter, till exempel de ideella. Det leder till likriktning trots att många har anfört mångfald som själva huvudpoängen bakom att tillåta vinstintresse.

Stabila inkomster från skattebetalarna, garanterade kunder samt möjligheter att dra ner på personal och att expandera har gjort att det vuxit fram stora koncerner inom välfärdsområdet. Men medborgarna kan inte vara säkra på att verksamheten fungerar väl, att den är långsiktig och att skattepengarna går till det som de är till för.

Ägarprövningsutredningen vill införa krav på att ägarna har ”insikt, erfarenhet och lämplighet” för att få tillstånd att bedriva verksamhet inom välfärden. Ägare ska också kunna visa att de har ”ekonomiska förutsättningar att bedriva en långsiktig verksamhet”. Vidare föreslås tillståndsplikt för hemtjänst och vissa verksamheter inom socialtjänstens område, där det i dag är skrämmande lätt för oseriösa företag att etablera sig.

Detta är inte dåliga förslag. Dessa förslag till krav för att bedriva välfärdsverksamhet borde egentligen vara självklara och borde ha varit på plats för länge sedan.

Grunden till problemen är dock vinstintresset. De stora riskkapitalägda skolkoncernerna kommer troligen ha ganska enkelt att visa att de har tillräckliga ekonomiska resurser för att bedriva en långsiktig verksamhet. Problemet är att de plötsligt en dag på grund av förändrad lönsamhet kanske inte vill det längre. Då kan de låta det bolag som driver själva skolorna gå i konkurs ändå. Det innebär en stor osäkerhet för eleverna och påverkar även det offentliga som har ansvaret för att i sådana kaosartade lägen se till att varje elev får sin utbildning.

Likaså är det enkelt att inkludera personer med bakgrund i äldreomsorgsbranschen någonstans i ett företags ledningsstruktur för att möta kraven på insikt, erfarenhet och lämplighet. Men ägarna kommer fortsätta att ha som mål att tjäna pengar genom att pressa verksamhet och anställda.

Ägarprövningsutredningen är alltså inte en lösning på frågan om vinster i välfärden.

Vinstintresse och marknadsstyrning krockar gång på gång med målen om likvärdighet och att styra välfärdens resurser efter behov. Vinstfrågan rör hur vi ser på varandra och på samhället. När vi går till vårdcentralen vill vi vara trygga med att vi bemöts utifrån vad vi behöver, inte utifrån hur lönsamma vi är. När våra barn börjar i skolan vill vi att de möts som elever, inte som kunder eller vinstmöjligheter. Där vinsttänkandet styr påverkas våra relationer till varandra.

Vänsterpartiet har slutit en uppgörelse med regeringen om att få bort vinstintresset i välfärden. Överenskommelsen innebär att skattepengar ska gå till just den verksamhet de är avsedda för och att överskott som huvudregel ska återinvesteras i verksamheten. Ägarprövningsutredningen tar inte tag i de grundläggande problemen, det kommer däremot vi att göra.

Ulla Andersson, riksdagsledamot, ekonomisk-politisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev