Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Utredning om ”krisi” klar: ”Stort brott mot vår värdegrund”

Publicerad: 20 september 2021, 14:51

Information om ”romani krisi” har getts i kulturförvaltningens lokaler i Malmö, enligt den externa utredning som förvaltningen beställt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö stads utredning visar att det inte har förekommit någon alternativ, så kallad romsk rättegång i kommunens lokaler. Däremot har det getts information om ”romani krisi” och det kan bli tal om arbetsrättsliga åtgärder mot en enskild medarbetare.


Ämnen i artikeln:

Rättsväsendet

Efter uppgifter i Kvällsposten tidigare i år om att ”romani krisi”, ett slags parallellt rättssystem som tar upp konflikter mellan romer, förekommit i Malmö stads lokaler tillsatte kommunen en extern utredning. 

Den är nu klar och slutsatsen är att ingen alternativ rättegång har genomförts. Däremot har en medarbetare på RIKC, romskt informations- och kunskapscenter, informerat om romani krisi i kommunens lokaler efter arbetstid. 

– Det har inte förekommit någon krisi, vilket är bra. Men vi ser allvarligt på att man spritt information runt det, säger Adam Hidestål, avdelningschef på kulturförvaltningen med ansvar för RIKC. 

En person pekas ut som ansvarig, och det kan bli aktuellt med arbetsrättsliga åtgärder mot den personen. Övriga anställda har inte gjort några fel, enligt utredningen.

– Det finns ingen kritik mot mer än en person. Men det som skett är ett stort brott mot vår värdegrund, säger Adam Hidestål. 

Finns anledning till självkritik, hade ni kunnat motverka den här händelsen på något sätt?
– Så vitt jag förstår är det en ensam individ som agerat. Det är svårt att helt undvika sådana händelser. Det jag tycker är viktigt nu är att man ser över rutinerna, som alltid; händer något måste vi se över dem för att det inte ska ske igen. 

Nu ska kulturförvaltningen granska sina rutiner kring hur lokaler används och hur RIKC:s verksamhet, som ingått i kulturförvaltningen i bara 1,5 år, kan utvecklas och inkluderas bättre i förvaltningens gemensamma arbete.

– Romerna är en stor grupp i Malmö som också är väldigt utsatt. Det är viktigt att vi ser till att alla de positiva saker som finns i verksamheten får utvecklas vidare, säger Adam Hidestål. 

LÄS MER: Avgångskrav efter alternativa rättegångar i Malmö 

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Rättsväsendet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev