lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Utredare: Kommunala chefer kan behöva sitta i karantän

Publicerad: 30 augusti 2023, 09:26

Karin Almgren, utredare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommuner och regioner ska själva avgöra om restriktioner och karantänstid ska gälla för toppchefer som vill byta till jobb i privata näringslivet. Politiker slipper däremot karantänsregler. Det föreslår regeringens utredare.

Ämnen i artikeln:

PolitikFörtroendevalda

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Restriktionslagen infördes 2018 för att förhindra att statsråd och statssekreterare kan lämna sina offentliga uppdrag och nästa dag dyka upp som lobbyister eller chefer i näringslivet. Det riskerar att skada förtroendet för staten och öka på risken för korruption. Redan då fanns en diskussion om lagen borde omfatta även kommunala chefer och kommunalråd exempelvis, men kommunsektorn hölls utanför lagstiftningen.

Nu blir det ändring på det. Regeringens särskilda utredare Karin Almgren har sedan i juni 2022 haft uppdraget att se över om restriktionslagen ska breddas till att omfatta ett större persongalleri inom det offentliga. I förslaget som nu presenterats väver hon in kommunsektorn. På sätt och vis. Restriktionslagen ska inte med automatik gälla kommunernas och regionernas högsta chefer, så långt går inte förslaget. Däremot påpekar utredaren att det kan finnas behov av att även kommunala chefer åläggs karantänstid och restriktioner kring vilka ärenden ett nytt uppdrag för privat arbetsgivare kan få behandla under en viss tid.

Utredningens förslag säger att det blir upp till arbetsgivaren i regioner och kommuner att avgöra vilka anställningar som restriktionslagen ska gälla för.

Det föreslagna tillägget lyder:

”En kommun, en region eller ett kommunalförbund får besluta att denna lag ska tillämpas i den kommunala verksamheten.”

I praktiken kan det innebära att alla kommuner och regioner behöver besluta sig för om och i så fall vilka riktlinjer man ska ha kring övergångsrestriktioner. För de flesta kommuner och regioner blir det en ny frågeställning. I samband med den nya lagen 2018 visade en enkät som Dagens Samhälle gjorde att Region Stockholm var enda kommun eller region som lyft frågan om restriktioner för toppcheferna vid övergångar till privat anställning.

Utredningen lägger inga förslag om att politiker ska omfattas av restriktionslagen. den frågan behöver utredas separat, skriver man. Utredaren lyfter också särskilt risken för att restriktioner för politiker kan leda till att färre vill ta kommunala förtroendeuppdrag.

SKR bereder sitt remissvar på utredningen och avböjer att kommentera förslagen innan remissvaret är färdigt.

LÄS MER:
S i Region Stockholm: ”Inför karantän för ex-politiker”

Tidigare statssekreterare förbjuds jobba med vissa frågor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev