söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Utländsk bakgrund ingen okänd parameter för Brå”

De senaste siffrorna från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar på en markant ökning av sexualbrotten. Det understryker behovet av en bred studie av dessa brott. Att då inkludera parametern utländsk bakgrund är inte konstigt – det har Brå gjort förr.

Publicerad: 17 november 2017, 09:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det behövs alltså fler och mer konkreta åtgärder för att på allvar motverka sexualbrotten.”

Foto: Fredrik Wennerlund


Ämnen i artikeln:

BrottsstatistikBrottsofferSexuella övergreppKriminalitetModeraterna

REPLIK Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Mats Pertoft kräver i Dagens Samhälle, 16/11, krafttag mot sexualbrotten. Men när Moderaterna presenterar ett konkret åtgärdspaket mot sexualbrotten väjer han undan.

Pertoft viftar bort Moderaternas åtgärdspaket mot sexualbrotten med motiveringen att ett av flera förslag ger sken av populism.

I stället hänvisar han till Sexualbrottskommitténs förslag på samtyckeslagstiftning och menar att det räcker. Men utredaren skriver själv att den riskerar att leda till orimliga förväntningar på att antalet fällande domar ska öka. Det behövs alltså fler och mer konkreta åtgärder för att på allvar motverka sexualbrotten. Därför har Moderaterna lagt fram ett brett åtgärdspaket som syftar till att flera våldtäktsmän ska lagföras och dömas till längre fängelsestraff.

Moderaternas åtgärdspaket innebär kraftigt skärpta straff för alla våldtäktsbrott. Vidare vill vi att särskilda sexualbrottsgrupper inrättas i Polisens samtliga sju regioner, att skadeståndsbeloppen höjs, att preskriptionstiderna förlängs och att begreppet våldtäkt ska behållas för att markera brottets allvar.

Vidare vill vi göra en bred studie av sexualbrotten. Det handlar bland annat om brottslighetens karaktär, var och i vilka sammanhang brotten begås, vilka som begår brotten och vilka som är brottsoffer. Syftet är att skapa bättre underlag för brottsförebyggande åtgärder. Behovet kan inte underskattas. I veckan visade ny statistik från Brå att fler än 70 000 unga kvinnor utsätts för sexualbrott årligen. Här ser vi en markant ökning 2015-2016. I en sådan bred studie bör frågor om gärningsmännens ålder, relation till brottsoffret, men också om gärningsmannen har utländsk bakgrund ingå. Det är ingen okänd parameter för Brå som använt en liknande metod i tidigare forskning.

Att breda ut sig på debattsidor och kräva krafttag för att sedan inte stå bakom förslag som åtgärdar problemen är inte något annat än hyckleri. Det är vårt ansvar att ta ett brett tag om sexualbrotten och på flera fronter attackera den.

Tomas Tobé, justitieutskottets ordförande (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev