Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Utgå inte ifrån att de rödgröna vinner

Liberalerna gör två ödesdigra antaganden; att valet är avgjort och att när det är över kommer de rödgröna vara större än Alliansen. Båda dessa premisser är fullständigt felaktiga.

Publicerad: 17 oktober 2016, 09:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mitt budskap kvarstår: Vi måste bryta med sossenormen, skriver

Foto: Jessica Gow, TT


Ämnen i artikeln:

AlliansenKristdemokraternaLiberalerna

REPLIK Tack, Mohammad Hassan med flera, för ert tydliga budskap. Jag tycker att det är viktigt att de allmänborgerliga väljarna får veta vad en röst på Liberalerna betyder. I valet mellan en stabil borgerlig röst för Alliansen och en osäker, otydlig röst på Stefan Löfven väljer Liberalerna det senare.

Naturligtvis är det tråkigt att Liberalerna därmed hoppar av Alliansen, men jag kan inte tolka svaret annorlunda.

För Kristdemokraterna har Allianssamarbetet inneburit att borgerligheten samlat sig mot socialdemokratin och dess snart hundraåriga maktinnehav. Det tror jag den borgerliga väljaren har uppskattat.

Liberalerna gör dessutom två ödesdigra antaganden; att valet är avgjort och att när det är över kommer de rödgröna vara större än Alliansen. Båda dessa premisser är fullständigt felaktiga. För det första är valet inte över, det är två år kvar. Allting kan hända. De som i dag röstar på Sverigedemokraterna kan fortfarande påverkas. Låt oss göra det tillsammans. För det andra, vad är det som säger att de rödgröna kommer vara större än Alliansen 2018?

Räknar man med det, så utgår man samtidigt ifrån att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skapar majoritet tillsammans med Vänsterpartiet.

Det Kristdemokraterna sagt är att vi, oavsett valutslag, vill pröva stödet för en Alliansregering och budget. Som Ebba Busch Thor sagt, ”Vi kan ju inte tycka att vi har den bästa politiken och sen blir sura om någon håller med”. Ja, förutom Uppsalas liberaler då förstås.

Vi ger valmanskåren ett löfte: Oavsett valutgång, så kommer Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet att pröva stödet för Anna Kinberg Batra som statsminister. Vi hoppas att Liberalerna gör detsamma.

Mitt budskap kvarstår: Vi måste bryta med sossenormen!

Felicia Sundmark, ordförande Kristdemokraterna, Uppsala

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev