Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Utbildning av vårdpersonal är regeringens ansvar

Jens Sjöström (S) och Susanne Nordling (MP) pekar finger utan egna förslag. Det som Sjöström och Nordling räknar upp är sådant som Stockholms läns landsting redan arbetar intensivt med, skriver Peter Carpelan, forsknings- och personallandstingsråd (M) vid Stockholms län landsting.

Publicerad: 29 januari 2018, 13:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Invånarna i Stockholms län landsting ska få den bästa vården när de behöver det, skriver landstingsrådet Peter Carpelan (M).

Foto: Thanawat Wongsuwannathorn / Colourbox


Ämnen i artikeln:

SLLPersonalbrist

SLUTREPLIK. Invånarna i Stockholms län landsting ska få den bästa vården när de behöver det. Vi moderater vid Stockholms läns landsting tar ansvar för helheten inom sjukvården och ser till att bygga ut alla akutsjukhus, vi satsar på de senaste teknikerna samt ser till att utveckla kompetensförsörjningen för vår personal.

Vi har bara det senaste året gjort flera insatser för att utveckla kompetensförsörjningen och för att vara en attraktiv arbetsgivare där personal vill arbeta. Vi har bland annat tagit fram en kompetenstege för sjuksköterskor och undersköterskor som beskriver en möjlig väg från examen till erfaren specialist. Vi erbjuder även full lön för sjuksköterskor som väljer att studera vidare till barnmorska eller specialistsjuksköterska. Vi har förhandlat fram en ny arbetstidsmodell för Vårdförbundets yrkesgrupper som tydligt premierar arbete under kväll, natt och helg. Jag förvånas dock över Socialdemokraternas iver att lägga sig i löneförhandlingen inom offentlig sektor. Politiken ska inte detaljstyra – det är verksamheterna som har kunskapen om sina medarbetare och därför är det sjukhusen som beslutar hur lönerna ska fördelas utifrån den budget vi fastställer.

Att som Sjöström och Nordling försöka rädda den S-ledda regeringen – som vägrar ta sitt ansvar för utbildning av läkare och sjuksköterskor – genom att komma med felaktiga påståenden är märkligt och oärligt.

Den S-ledda regeringen ansvarar för utbildningsplatser för såväl läkare som sjuksköterskor. Det är en brist över hela landet. Vi moderater tar ansvar för sjukvården i vårt län och kräver nu att regeringen tillför fler utbildningsplatser nu i stället för att dra allt i långbänk.

Peter Carpelan, forsknings- och personallandstingsråd (M) vid Stockholms län landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SLLPersonalbrist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev