måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Utbildar om anställdas rätt att prata med medier: ”Inget ska sopas under mattan”

Publicerad: 6 april 2022, 09:24

Anställda i Göteborgs stad ska få information om sin grundlagsfästa rätt att lämna information till journalister. Axel Josefson (M) hoppas att det ska göra att tystnadskulturen blir mindre utbredd. Foto: Mostphotos/Daniel Stiller

Alla 60 000 anställda i Göteborgs stad ska utbildas om meddelarfrihet och meddelarskydd, skriver DN. Detta efter flera larm om en omfattande tystnadskultur i kommunen.

Ämnen i artikeln:

MeddelarfrihetMeddelarskyddTystnadskulturen i GöteborgOffentlighetsprincipen

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Anställda inom Göteborgs stad har i flera rapporter uttryckt att de utsätts för påtryckningar och otillbörlig påverkan från kriminella strukturer i staden. Men också att de inte alltid känner stöd från sin arbetsgivare och sina chefer att anmäla händelser och att anställda känt att det finns risk för repressalier från chefer. 

LÄS MER: Gängexperten som larmade: Chefer förminskar problemen – ”I tystnaden växer nätverken” 

LÄS MER: Tystnadskulturen i Göteborg ska kartläggas 

Att staden arbetar med hur man kan stå emot otillbörlig påverkan har Dagens Samhälle skrivit om tidigare, men nu vill politikerna i stadens ledning lägga till ett ytterligare moment. 

Efter uppgifter om att anställda fått höra att de inte får tala med politiker eller media om missförhållanden, finns ett förslag om att informera alla anställda i kommunen – nästan 60 000 personer – om meddelarfrihet, meddelarskydd och i vissa fall skyldighet att rapportera om missförhållanden.

”Alla anställda har precis som vilken medborgare som helst rätt att kontakta någon av stadens politiker”, står det i yrkandet som en majoritet av partierna står bakom och som ska tas upp på kommunstyrelsens möte längre fram i april.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger till DN att mer eller mindre tystnadskultur finns i alla kommuner, men att Göteborg har en ”ryggsäck vi behöver ta tag i”.

– Vi får inte glömma av politikens roll här, det här berör inte bara dem längst ut, utan hur styr vi våra verksamheter? Hur hanterar vi svåra situationer? Inget ska sopas under mattan, säger Axel Josefson.

LÄS MER: Tystnadskultur i Västerbotten: ”Var femte är rädd för att straffas” 

Så funkar meddelarfriheten

Meddelarfriheten och meddelarskyddet är grundlagsfästa rättigheter som gäller offentligt anställda.
Meddelarfriheten innebär att alla anställda i offentlig verksamhet får lämna uppgifter till medier för publicering, utan risk för påföljder.
Meddelarskyddet innebär att den som lämnat uppgifterna har ett anonymitetsskydd. Journalister får inte avslöja sin källa, och arbetsgivare och chefer får inte försöka ta reda på vem som lämnat uppgifterna – inte ens ställa den frågan.
Undantag från meddelarfriheten gäller vid vissa allvarliga brott, exempelvis mot rikets säkerhet.
Sker oegentligheter inom vård och vissa omsorgsverksamheter gäller skyldighet för anställda att rapportera detta enligt lex Maria respektive lex Sarah till verksamhetens ledning eller till ansvarig nämnd.

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev