fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Uppskattad vård hotad av stopplagen”

Vi behöver fler som är med och utför vård i Stockholm och Sverige – inte färre. Men färre vårdgivare kommer att bli den oundvikliga följden av de vinstbegränsningar som regeringen väntas föreslå, för att blidka Vänsterpartiet.

Publicerad: 25 augusti 2017, 07:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jo, det är motiverat att tala om en


Ämnen i artikeln:

ValfrihetVinsttak i välfärden?Ilmar ReepaluVinster i välfärden

REPLIK Effekten av de föreslagna vinstbegränsningarna lär i praktiken bli sådana att det är motiverat att tala om en ”stopplag”.

Uppskattade vårdgivare kommer inte att kunna driva vidare sina verksamheter. Detta bortser V och Håkan Jörnehed från. Vänsterpartiet har ett uttalat mål att stoppa alla vinstdrivande företag i vården. Det handlar inte om stora övervinster i skatteparadis – de som kommer stoppas är vanliga företag, som inte har skattebetalarnas resurser i ryggen utan behöver vinstmarginaler.

Företag vars ägare kanske i vissa fall belånat hus och hem för att kunna förverkliga drömmen att starta eget med idén om att erbjuda patienter en god vård. Därför blir det rent komiskt när vänsterpartisten gråter krokodiltårar över förändrade avtalsvillkor som vi i Alliansen genomför när vi löpande ser över villkor och ersättningsnivåer. Vårt mål är mesta och bästa möjliga vård för skattepengarna. Det är V som är besatta av driftsformen.

Privata vårdgivare ger minst lika bra vård som privata utförare, möjliggör för patienterna att välja vård, och bidrar till att fler kan få vård i tid. Från S:t Görans sjukhus till enskilda logopedmottagningar medverkar Stockholms läns privata vårdgivare till att förbättra kvalitet och tillgänglighet samtidigt som patienter har fått en frihet att välja den vård som passar dem bäst.

Vårdval har gjort att vi har bland landets kortaste, eller allra kortaste, väntetider till specialistvård. Utbudet av vård har ökat avsevärt: ett stort antal nya vårdcentraler, drastiskt kortade väntetider till till exempel höft- och knäprotesoperationer, en flerdubbling av antalet vårdgivare som erbjuder medicinsk abort.

Privata vårdgivare ger också vårdpersonal fler arbetsgivare. Och de delar ansvaret för att fler ska kunna utbildas och få praktik. Det är tydligt att alla vårdgivare med landstingsavtal också ska medverka till utbildning och forskning. Från och med 2018 har vi i hälso- och sjukvårdsnämnden också övertagit ansvaret för AT- och ST-utbildningarna.

Reepalu-utredningens förslag om vinstbegränsningar har mötts av massiv kritik, inte bara från vårdföretagare utan från myndigheter och expertinstanser. Förslagen förtjänar att kastas i papperskorgen.

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L) Stockholms län, ordförande Liberalernas välfärdskommission

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev