Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Upplagt för storbråk om vinster i friskolorna

Publicerad: 12 mars 2014, 14:48

Är det någon som inte följer överenskommelsen så är det Allianspartierna, menar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Foto: RICKARD NILSSON / TT

Miljöpartiet gör som V, säger nej till aktörer med vinstsyfte i skolan. Det framgår av MP:s ännu hemliga valplattform. Det skulle spräcka uppgörelsen i friskolekommittén, varnar M.


Tjugofem års hård politisk strid är över. Sex partier är överens om de framtida villkoren för friskolor.  Inga vinstförbud; det blir tillåtet att ta ut vinst även i fortsättningen.

Så summerade utbildningsminister Jan Björklund (FP) resultatet av den parlamentariska friskolekommitténs arbete i maj förra året. Alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna stod bakom kommitténs betänkande, som landade i att vinst alltid ska vara förenad med krav på god kvalitet.

Med sexpartiuppgörelsen trodde många att vinstfrågan skulle vara avförd från dagordningen.

Men så inte i Miljöpartiet. Inför årets partikongress har partiledningen tagit fram ett förslag till valplattform som helt skulle utestänga vinstdrivande företag från friskolesektorn. MP vill reglera så att ”allt eventuellt överskott i skolverksamheten” återinvesteras och menar enligt förslaget att ”aktörer med vinstsyfte ska inte få driva skolor”.

– Om Miljöpartiet tar sig rätten att driva den här frågan är det klart att det kan få konsekvenser för uppgörelsen. En uppgörelse innebär att man skakar hand om långsiktiga villkor, säger Tomas Tobé, skolpolitisk talesman för Moderaterna.

Ska Miljöpartiet driva ett absolut nej till vinster i valrörelsen så får det alltså bara vara munväder?

– Exakt så. Om de beslutar om detta på sin kongress och samtidigt vill hålla sig till uppgörelsen så är det en ekvation som inte går ihop, säger Tomas Tobé.

Claes Nyberg, vd på Fri-skolornas riksförbund, menar också att ett vallöfte om vinstförbud från MP:s sida skulle hota sexpartiuppgörelsen i friskolekommittén. Han tycker att det är märkligt om ett parti skruvar upp kraven på friskolorna efter att överenskommelsen slutits.

– Om ett av partierna skulle kräva förbud mot att göra ens någon grad av vinstuttag, trots att verksamheten har god kvalitet, då har jag svårt att se att uppgörelsen kan hålla, säger Claes Nyberg.

– Friskolekommittén kom inte fram till att vinst ska förbjudas. Poängen med en uppgörelse – om den ska vara långsiktig och hålla över tid – är givetvis att alla håller sig inom ramarna för den.

Miljöpartiet har varit en av de främsta förespråkarna för friskolor och har länge varit ett stöd för det borgerliga blocket i riksdagens omröstningar om friskolesystemet. Men de senaste åren har partiet svängt.

Vid 2012 års kongress beslutade MP att överskott i verksamheten som huvudregel ska återinvesteras och att de vinstutdelningar som sker ska vara transparenta och lätta för tillsynsmyndigheter att granska.

Att överskott ska återinvesteras är också vad MP och Socialdemokraterna säger i ett särskilt yttrande till friskolekommitténs betänkande.

Men uppgörelsen i kommittén gjordes bara några dagar innan det var dags för Miljöpartiet att kongressa igen. Då röstades partiledningens formuleringar i vinstfrågan ner av medlemmarna. Numera heter det att vinst ska återinvesteras i verksamheten. Det ska också framgå i stadgar eller bolagsordning att syftet med verksamheten inte ska vara att dela ut vinst.

Mats Pertoft är tidigare utbildningspolitisk talesperson i Miljöpartiet och var partiets representant i friskolekommittén. Han håller med om att sexpartiuppgörelsen är bindande – i det den behandlar.

– Men vinstfrågan behandlas inte alls i friskolekommittén. Vi är överens om att utreda frågan – inget mer. Dessutom lade vi och Socialdemokraterna ett särskilt yttrande så vi har redan visat att vi vill gå längre i den frågan. Där friskrev vi oss, säger Mats Pertoft.

MP och S är alltså fria att driva sin egen politik?

– Ja, och det är allianspartierna också, säger Mats Pertoft.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin menar att överenskommelsen har presenterats felaktigt.

– Jag är förvånad att Moderaterna och Folkpartiet har låtsats som om vi sex partier är överens om allt som handlar om hur friskoleverksamheten ska regleras, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Är det någon som inte följer överenskommelsen så är det Allianspartierna, menar han. Kommittén kom överens om krav på långsiktigt ägande av friskolor, men överlät till ägarprövningsutredningen att utreda frågan vidare.

– Ägarprövningsutredningen skulle komma med förslag i tid till valet. Men sen lägger regeringen direktiv med mer vaga formuleringar än vi kommit överens om och skjuter upp utredningen till i november.

Det är det mest uppenbara brottet, anser Gustav Fridolin.

– Och man kan inte göra en överenskommelse där de borgerliga partierna är tydliga med att vi inte lyckats lösa den svåra frågan om hur man reglerar vinst – och sen ska vi inte få fortsätta driva vår hållning, säger Gustav Fridolin.

LÄS MER Här är all debatt om vinster i välfärden

Åse Lo Skarsgård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev