Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Uppgörelsen med V en rejäl känga i magen

Regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om vinster i välfärden är en rejäl känga i magen på oss välfärdsföretagare som i många fall är kvinnor. Hur rimmar det med regeringens ambition om att driva en feministisk politik?

Publicerad: 11 november 2014, 14:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hur kan ett ytterkantsparti som Vänsterpartiet få diktera villkoren?


Ämnen i artikeln:

VinstförbudVinster i välfärden

Som kvinna och företagare inom vård- och omsorg känns regeringens uppgörelse om vinster i välfärden med V som en rejäl känga i magen. Det står helt tydligt att regeringen är beredd att sälja ut 11 000 företag med sammanlagt 160 000 anställda rakt av för att blidka detta parti på ytterkanten. 93 procent av vård- och omsorgsföretagen är småföretag och en majoritet drivs av en kvinna, vilket antagligen inte förekommer i någon annan bransch.

Inte bara själva uppgörelsen i sig, utan även det sätt på vilket företrädare för regeringen har uttalat sig, gör att kängan känns extra tung. Man tar stöd av enskilda anekdoter och felaktigheter som cirkulerat i media istället för att nyansera frågan genom fakta som faktiskt finns.

Nej S och MP, det finns inget stöd för att mormor mår sämre hos privata utförare. Vård- och omsorgsföretag presterar generellt sett lika bra eller bättre än offentliga utförare vilket stöds av såväl forskning som Socialstyrelsen. Till exempel får privata vårdcentraler högre betyg än offentliga på alla parametrar enligt Patienttoppen och har haft en positiv effekt på vården genom att öka tillgängligheten, kapat köer och bidragit till effektivare användning av resurser.

Privata utförare är också bättre än kommunerna på 11 av 16 undersökta kvalitetsindikatorer när det gäller privata äldreboenden samt 21 av 26 indikatorer i stöd till personer med funktionsnedsättningar enligt Socialstyrelsen.

När det gäller arbetsvillkor är, enligt Jobbhälsobarometern som genomförs av Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex, privat anställda år efter år nöjdare, de privat anställda är också mer sällan sjukskrivna enligt SCB och har dessutom högre lön.

Hur många gånger ska vi behöva påminna om detta? Våra patienter och brukare är nöjda och våra anställda är nöjda. Många av oss är kvinnor. Varför ska inte våra insatser, idéer och risktagande vara lika mycket värda som andra branschers? Budskapet är att vi inte ska försöka förvekliga våra drömmar och idéer om att göra bättre.

Att driva företag inom vård och omsorg ska vara ett kall. Hur rimmar det med regeringens ambition att bedriva en feministisk politik? Vi är inga giriga kapitalister och vi bedriver våra verksamheter med stor omtanke.

Om vi inte får göra vinst som alla andra företag och själva förfoga över denna och därigenom ges möjlighet att betala tillbaka till ägare, banken och bygga en buffert för att kunna expandera och utveckla, kan vi inte verka. Hur många gånger ska vi behöva påminna om detta?

Christina Wahlström, ägare Mama Mia mödravård

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev