tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Uppgifter: M vill peta Svenonius

Publicerad: 16 maj 2023, 09:01

Krafter inom Moderaterna vill att Irene Svenonius lämnar posten som regionråd i opposition, rapporterar Expressen.

Foto: SIMON HASTEGÅRD

Irene Svenonius (M), regionråd i opposition i Stockholm, ska ha erbjudits en landshövdingspost men tackat nej. Enligt nya uppgifter finns det krafter i partiet som vill bli av med henne.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaRegion StockholmRegionalpolitik

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Moderaterna backade drygt 2 procentenheter i regionvalet i Stockholm förra året och tappade makten. Nu höjs röster för att partiet behöver en ny ledning i regionen, rapporterar Expressen.

Enligt tidningens uppgifter finns det en utbredd uppfattning inom partiet om att Irene Svenonius behöver lämna posten som regionråd i opposition. Detta ska ha lett till att regeringen erbjöd henne posten som landshövding i Kalmar. Ett erbjudande hon tackade nej till.

Källor inom Moderaterna säger till Expressen att det pågår en process inom partiet och att Irene Svenonius bör lämna sin post senast efter sommaren. Enligt uppgifterna tror såväl lokala som centrala företrädare för partiet att man behöver en ny frontfigur för att vända den nedåtgående trenden i de senaste regionvalen.

Dagens Samhälle har sökt Irene Svenonius, men Moderaternas pressavdelning i Region Stockholm meddelar att hon inte vill kommentera ”ryktesspridning”.

De hänvisar till ett skriftligt uttalande av Moderaternas vice gruppledare Kristoffer Tamsons där han säger: ”Irene Svenonius är först in på kontoret och skickar ofta sista mailet. Hon är vald av gruppen att leda Moderaterna i Region Stockholm och det är vad som gäller. Att vi håller ihop och arbetar som ett lag är särskilt viktigt nu när regionens ekonomi viker nedåt och tuffa prioriteringar krävs.”

LÄS MER: Så ska Region Stockholm fasa ut sin hyrpersonal

LÄS MER: Lista: De styr regionerna – redo strida med regeringen i extremt tufft läge

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev