Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Upp till kamp för decentraliseringen

Den politiska debatten handlar allt för ofta om att de bekymmer vi i dag stöter på ska hanteras genom centralisering, när den istället borde handla om lokala lösningar, kvalitetsutveckling och nytänkande.

Publicerad: 22 oktober 2013, 07:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RegionerRegionalpolitik

Den ökande centraliseringsivern inom Alliansen oroar mig allt mer. Kristdemokraterna började under sitt senaste riksting i Karlstad att tala om ett förstatligande av sjukvården. Arbetet med att skapa en regional hantering av EU:s regionala utvecklingsmedel tycks gå helt i stå i Västmanland, Västernorrland och Norrbotten, vilket leder till att staten fortsatt har makten över mycket av den regionala utvecklingen. Folkpartiet driver därtill på för att förstatliga skolan.

Debatten handlar allt för ofta om att de bekymmer vi i dag stöter på ska hanteras genom centralisering, när den istället borde handla om lokala lösningar, kvalitetsutveckling och nytänkande.  Jag ställer mig starkt kritisk till den uppfattningen då den i sig är ett kapitulerande inför nya utmaningar. Jag tror inte att förstatligade bekymmer är mindre än kommunala dito. Det finns runtom i vårt land en betydande lokal kraft som bör tas tillvara. Jag tror inte heller att statliga nyckeltal skapar en bättre skola än vad politiker lokalt kan göra genom sina prioriteringar.

De bygdeskolor som finns skulle med all säkerhet snabbt duka under om de förstatligades. En lokal prioritering för regional utveckling skulle svårligen utgöra ett intresse i en nationell skolstrategi. Därtill skulle möjligheten att påverka ur ett lokalt perspektiv vara bortblåst. Inget talar för att centralbyråkrater på myndigheter i Stockholm fullt ut förstår den regionala utvecklingens dimension.

Decentralisten i mig anar att dessa strider kommer behöva tas fullt ut av oss i Centerpartiet i det kommande valet till Europaparlamentet i maj och i de allmänna valen i september nästa år. Med rädsla konstaterar jag också att det ligger i centraliseringsiverns riktning att det framöver även kan dyka upp nya politiska områden där krav om förstatligande lyfts fram.

Fredrick Federley, riksdagsledamot (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RegionerRegionalpolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev