Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Unga väljare vänder S ryggen

Publicerad: 21 augusti 2013, 07:25

På söndag håller partiledaren Stefan Löfven sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm. Frågan hur många unga som kommer för att lyssna.

Foto: Jörgen Hildebrandt

Socialdemokraterna har tappt greppet om de yngre väljarna. Moderaterna har istället ökat och passerat S som största parti i åldrarna 18-45 år. Det visar Dagens Samhälles analys av SCB:s mätningar av partisympatier.


Störst är tappet för S i den yngsta gruppen, 18–24 år. Minskningen är 14 procentenheter.

Dagens Samhälle har jämfört läget under mellanvalsperioden 2011–2013 med motsvarande period 2007–2009. SCB:s uppgifter om partisympatier i fyra undersökningar under varje period har slagits ihop och granskats.

Vi har fokuserat på de två stora: S och M, valets två huvudmotståndare.

Skillnaderna är påfallande. För fyra år sedan stod Socialdemokraterna starkare bland de yngsta än totalt i alla åldersgrupper. I dag är läget omvänt, partiets siffror bland 18–24-åringar ligger klart under stödet totalt.

Under den förra mandatperioden var Socialdemokraterna dubbelt så stora som Moderaterna bland de yngsta. I dag är det i stort sett jämnt – med något högre siffror för M än S. Starkast står Socialdemokraterna bland 75-åringar och äldre. Moderaternas styrkebälte är åldrarna 35 till 44 år.

De närmast dramatiska förändringarna hänger ihop med en mycket turbulent period för det socialdemokratiska partiet, tror Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– S har haft väldigt stora problem mellan 2006 och 2012 – ideologiskt, strategiskt och organisatoriskt.

Jonas Hinnfors har forskat om partier i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet. Han konstaterar att S kämpat med sin egen trovärdighet i frågor som varit viktiga för unga, till exempel arbetslösheten och skolan.

– Samtidigt har Miljöpartiet lockat som ett attraktivt alternativ med ungdomlig profil. Och Sverigedemokraterna har fångat in en hel del yngre män som haft svårt att få fäste på arbetsmarknaden.

Här har Moderaterna, att döma av SCB:s siffror, stått emot bättre. M har ökat andelen sympatisörer i alla åldersgrupper.

Gabriel Wikström, ordförande i SSU, varför är M bättre än S på att locka unga?

– Moderaterna har inte en politik som gynnar unga, där­emot har man lyckats kommunicera med unga. Där behöver S bli bättre, vi ligger ständigt på från SSU.

– Men partiet måste också visa på tydligare skiljelinjer mellan oss och borgerligheten. Våga vara mer ideologiska! Våga lyfta och prata om jämställdhets- och miljöfrågor!

Gabriel Wikström konstaterar, i likhet med Jonas Hinnfors, att Socialdemokraterna ”genomgått perioder som varit stormiga” – och att unga väljare inte är lika trogna som äldre. Det ser han som en av förklaringarna till det kraftiga sympatiraset bland de yngsta.

S står ju starkt bland de äldre och är klart största parti i aktuella opinionsmätningar. Hur illa är det att minska bland de yngsta?

– Det är oerhört viktigt att vinna de unga väljarna! Från SSU:s sida har vi varit tydliga med att partiet måste peka ut de unga som en av valets viktigaste grupper.

– Unga är oftast de som förlorat mest på den borgerliga politiken. Vi ser stor ungdomsarbetslöshet, försämringar i skolan och stor bostadsbrist bland unga.

Jonas Hinnfors påpekar att unga väljare är lättrörliga och att S därför har möjlighet att på lite sikt locka dem tillbaka.

– Partiet verkar satsa en hel del på detta, med ständigt fokus på ungdomsarbetslösheten, förslag om 90 dagarsregel, skolpolitiska förslag.

Hur allvarligt är det att tappa mark bland de yngre?

– Ett stort parti behöver ta väljare ur alla grupper. Ofta brukar stora partiers väljarkår likna valmanskåren i stort. Det kan vara ett oroande tecken att börja tappa ordentligt i en viss grupp.

På söndag håller partiledaren Stefan Löfven sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm. Ungdomsförbundet hoppas på en vassare ideologisk profil än hittills.

Mer än två miljoner väljare är under 35 år. I det förra valet 2010 var medelåldern bland Socialdemokraternas väljare 49,6 år – över genomsnittet i väljarkåren.

Bara Kristdemokraterna hade då äldre väljare än S. Den klart yngsta väljarkåren hade Miljöpartiet.

Reporter Magnus Wrede, mw@dagenssamhalle.se

Research: Erik Juhlin , ej@dagenssamhalle.se

Magnus Wrede och Erik Juhlin

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News