Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ung Vänster: ”SD är ett rasistiskt högerparti”

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt högerparti. I sin retorik har de länge försökt ställa sig utanför den traditionella högervänster-skalan, men efter att de ställt sig bakom den borgerliga budgeten finns det ingen som längre kan tvivla över var i politiken de hör hemma.

Publicerad: 3 december 2014, 14:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Sverigevänner tycks ha blivit en sverigedemokratisk hälsningsfras och i riksdagens budgetdebatt under onsdagen pratade partiets ekonomiskpolitiske talesperson om dem som ”Sverigeblocket”. Men Sverigedemokraterna är inte ett parti som står upp för svenska folket, i alla fall inte för den breda folkmajoritetens intressen.

Genom att aktivt rösta för högerns budget tar SD ställning mot en värdig arbetslöshetsförsäkring, mer pengar till äldreomsorgen, sänkt skatt för de fattigaste pensionärerna och höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar. I sin vilja till att ägna sig åt maktspel är de till och med beredda att rösta för en politik som går stick i stäv mot det som de själva gick till val på. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt högerparti. Länge har de i sin retorik försökt ställa sig utanför den traditionella högervänster-skalan, men efter att partiet ställt sig bakom den borgerliga budgeten finns det ingen som längre kan tvivla på var på skalan de hör hemma.

Genom att kidnappa budgetprocessen har Sverigedemokraterna lyckats ställa sig i centrum av den politiska debatten under hela hösten. På en välregisserad presskonferens i går tisdag, som mer liknade ett propagandamöte, gav de beskedet att de aktivt skulle agera för att fälla varje budgetproposition som inte utgår från deras asyl- och flyktingpolitik. När människor tvingas på flykt från inbördeskrigets Syrien och Islamiska statens terror vill Sverigedemokraterna bygga murarna högre. Men det är inte människor som flyr för sina liv som hotar välfärden, utan välfärden hotas av högerns skattesänkningar och privata storbolags vinstjakt – en politik som Sverigedemokraterna nu ger sitt aktiva stöd. För alla anständiga krafter i svensk politik måste det stå klart att en anpassning till Sverigedemokraterna och deras rasism kommer att stärka partiets position ytterligare.

För knappt tre månader sedan nådde de fyra traditionella borgerliga partierna sitt sämsta stöd i ett allmänt val sedan 1921. Men ändå är det deras budget som kommer att gälla från och med årsskiftet. Trots att den borgerliga regeringen röstades bort försöker de fyra partierna fortsätta som om ingenting har hänt, som om den politiska kartans högerkant inte har ritats om. Det är uppenbart att de borgerliga partierna agerar för att hålla en socialdemokratiskt ledd minoritetsregering gisslan. De är så uppslukade av att förhindra en progressiv ekonomisk politik – en politik som minskar klyftorna, rustar upp välfärden och sätter stopp för den privata vinstjakten – att de till och med är beredd att göra det tillsammans med ett rasistiskt parti.

Likt många andra politiskt aktiva har jag under de senaste månaderna lagt mycket tankemöda på att försöka tolka valresultatet. Men medan vi satt och funderade på var vänstervågen tog vägen, verkar många av oss antingen ha missat eller inte velat se det uppenbara. Förutom den borgerliga regeringens fall är den markanta förändringen efter valet att det har skett en tyngdpunktsförskjutning inom högern.

Sverigedemokraterna är inte ett högerparti bland de andra, men de är likväl ett högerparti. Vad som kortsiktigt händer efter det att regeringens och Vänsterpartiets budgetförslag röstas ned ska inte spekuleras i, men vänstern måste snabbt förstå att det är det här politiska landskapet vi har att hantera under överskådlig tid framöver. Vänstern ska inte vara en del av en rörelse högerut, utan istället stå upp för en offensiv vänsterpolitik som leder till jämlikhet och rättvisa. Bara så kan vi ta initiativet och pressa tillbaka såväl högern som fascisterna.

Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev