torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Uddevalla överklagar dom om utbytta politiker - ”Behövs ett prejudikat”

Publicerad: 27 september 2021, 10:43

”Det finns ett antal brister i domen som gör att det inte går att verkställa den”, säger kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla Ingemar Samuelsson (S).

Foto: Maxim Thore, PeO Nilsson

Uddevalla har begärt prövningstillstånd hos kammarrätten för ett överklagande av den uppmärksammade domen som upphävde kommunens återkallande av politiska uppdrag.

Ämnen i artikeln:

PolitikKommunallagen

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Det var den 6 september som förvaltningsrätten meddelade att Uddevallas beslut att återkalla alla politiska uppdrag stred mot kommunallagen. Nu har kommunen begärt prövningstillstånd hos kammarrätten.

Kommunen har bett om anstånd till den 22 oktober med att lämna in sitt överklagande. 

– Vi använder en extern advokat som behöver få tid att sätta sig in i hela domen, säger kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson (S).

Bakgrunden till domen är att det nya politiska styret, som tillträdde 2020, beslutade att återkalla alla politiska uppdrag i nämnderna och kommunstyrelsen.

Enligt Ingemar Samuelsson fanns det ingen tvekan om att domen skulle överklagas. 

– Domen från förvaltningsrätten är väldigt inkonsekvent. Den lämnar ett antal frågor obesvarade. Förvaltningsrätten tycker att vi gjorde rätt när vi tog beslut om en ny organisation, men vi får inte lov att entlediga ledamöterna så att vi kan tillsätta den nya organisationen, säger han.

Ett klargörande i kammarrätten skulle kunna få betydelse även för andra kommuner. 

– Det finns ett antal brister i domen som gör att det inte går att verkställa den på det sättet som förvaltningsrätten säger att vi ska göra. De externa advokater vi har pratat med säger att det finns för få fall som har prövat den här frågan så det behövs ett juridiskt prejudikat, säger Ingemar Samuelsson.

Oppositionen är kritisk till att den politiska majoriteten överklagar förvaltningsrättens dom. 

– Det är inte omöjligt att verkställa domen. Det är bara att återgå till hur det var tidigare. Det mesta talar för att de inte ens kommer få prövningstillstånd eftersom det finns andra domar som talar i exakt samma riktning, säger Magnus Jacobsson, ordförande för Kristdemokraterna i Uddevalla.

Han påpekar att Kristdemokraterna drabbats hårdast av förändringarna. 

– Lagen skyddar de som har blivit valda, det är framför allt minoriteten som skyddas av lagen. Vi förlorade fyra platser genom detta och majoriteten skadade ett enskilt oppositionsparti, säger Magnus Jacobsson.

Läs mer: Uddevalla redo överklaga: ”Domen är en paradox” 

Läs mer: Ny dom: Olagligt byta ut alla politiker vid maktskifte

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev