Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Tydligt att skolborgarrådet ogillar konkurrens”

Det är tydligt att det är konkurrensen som Olle Burell inte tycker om. Självklart skulle hans jobb som skolborgarråd vara lättare om föräldrarna inte hade något annat alternativ än att sätta barnen i stadens skolor, skriver Lotta Edholm i en slutreplik.

Publicerad: 20 november 2017, 12:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Planerar man ännu mer långtgående reformer än den helt förödande Reepalu-utredningen?”


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenSocialdemokraternaStockholmLiberalernaIlmar Reepalu

REPLIK Skolborgarrådet Olle Burell (S) försöker, i sin replik ”Nej jag kommer inte stänga några skolor” på min artikel ”Burells skolsyn bör oroa Stockholms föräldrar”, bedyra att han inte alls vill stänga ner välfungerande skolor som Engelska skolan. Men det tar inte lång tid in i artikeln förrän han återigen upprepar att ”…(man) måste vara beredd att fasa ut aktiebolagen från grundskolan”. Olle Burell är en av socialdemokratins främsta representanter och partiet sitter i regeringen. Planerar man ännu mer långtgående reformer än den helt förödande Reepalu-utredningen?

Det är tydligt att det är konkurrensen som Olle Burell inte tycker om. Självklart skulle hans jobb som skolborgarråd vara lättare om föräldrarna inte hade något annat alternativ än att sätta barnen i stadens skolor. Men med hans politik kan skolor som underpresterar kunskapsmässigt fortsätta år efter år, utan att föräldrar och elever har friheten att göra egna val.

Vad vi såg innan det fria skolvalet infördes är att föräldrar med resurser flyttar till områden med mer högpresterande skolor, medan elever vars föräldrar inte har sådana resurser blir kvar. Är det ett sådant Stockholm Burell vill återgå till?

Friheten att välja måste gälla alla föräldrar och elever, oavsett resurser. Och vi politiker måste ägna energin åt det som gör skillnad för elevernas kunskaper; som att se till att studiemiljön är lugn och trygg, att undervisningen bedrivs av skickliga lärare med tillräckligt med tid för undervisningen, och att ett adekvat stöd tidigt sätts in till de elever som har svårt att nå målen.

Det är därtill tragikomiskt att skolborgarrådet pratar om ”resursläckage” när han själv tillfört så små resurser till stadens skolor 2017 att nära hälften av de kommunala skolorna gått med underskott under året. Stadens egna skolor skär nu ner på lärare och elevhälsa, saker som är avgörande för en bra skola, för att minska underskotten som Olle Burell och Socialdemokraterna själv har skapat.

Jag tror att elever och lärare i de skolor som berörs är intresserade av att veta vad ansvarigt borgarråd har för planer för dem. Och de som vill veta det, kan med fördel lyssna på hans faktiska uttalanden i Stockholms stads budgetdebatt, via www.stockholm.se .

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L) och vice ordförande utbildningsnämnden Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev