torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Twitterdrev stoppade kritiskt reportage

Publicerad: 19 mars 2015, 08:37

För två veckor sedan började det cirkulera påståenden om journalisten Ola Sandstig, som skrivit ett reportage om Researchgruppen åt tidningen Fokus: ”Ola Sandstig brister i faktakontroll och förlitar sig på nazister.” Problemet: bägge anklagelserna var felaktiga.

Ämnen i artikeln:

MedierYttrandefrihet

HÄR ÄR REPORTAGET: Granskare som inte tål en granskning
LÄS ÄVEN: Därför publicerar vi reportaget om Researchgruppen

Fredagen den 6 mars var det nästan klart för publicering. Vad som då återstod var att slutkontrollera ett par uppgifter. Dels från en gammal förundersökning, dels om en kränkande tweet från Ayman Osman mot en känd kvinnlig journalist.

I stället för att svara på Sandstigs frågor om tweeten valde Ayman Osman att på Twitter insinuera att Ola Sandstig lierat sig med nättidningen Fria Tider, som står högerfalangen i SD nära. En grupp twittrare, främst kring Researchgruppen, satte press på Fokus.

”Hört ryktas att ni tänker publicera uppgifter med bara Fria Tider som källa. Varför langa trovärdigheten i avgrunden?”.

”Bygger ni på journalistik från nazistsajter, ja eller nej”.

”Fokus, det är ni som är nyheten nu. Ni kommer inte undan att svara”.

I samma veva hade Sandstig haft en mejlkonversation med Fria Tiders utgivare Widar Nord angående en sakuppgift från en gammal förundersökning. Det var inte fråga om att använda Fria Tider som källa, utan Ola Sandstig skulle kontrollera källan till en uppgift som Fria Tider publicerat. Men Fokus tog intryck av Twitterstormen. Utgivaren Anna Körnung skrev: ”För Fokus är det en självklarhet att inte använda sig av källor med icke-demokratisk – till exempel nazistisk – koppling.”

Och Fria Tider publicerade mejlkonversationen med Ola Sandstig. Bara att han i sin journalistiska yrkesroll varit i kontakt med påstådda ”nazister” förstärkte tillståndet av guilt-by-association och brunstämpeln spreds vidare i sociala medier.

Måndagen den 9 mars meddelade Fokus att man inte längre avsåg att publicera reportaget, utan att närmare motivera vilka kvarvarande ”frågetecken” som fått tidningen att ge vika.

FOTNOT: För den som vill ta del av de källor, som utöver intervjuer, använts som bakgrund till reportaget om Researchgruppen: Ola Sandstig, frilansjournalisten som har skrivit reportaget, har lagt ut en komplett källförteckning på sin hemsida.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev