Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Tvärtom, blyga svenskar kan bidra till integrationen

En fungerande integration kräver en invandringspolitik som går i takt med samhällets förmåga och beredskap att ta emot nyanlända på ett trovärdigt sätt. En sådan politik kan inte tvingas på en tvekande befolkning genom missriktade godhetsambitioner, replikerar kommunpolitikern Björn Schaerström.

Publicerad: 21 januari 2014, 10:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


REPLIK. Pontus Herin har i sin artikel Blyga svenskar skadar integrationen i Dagens Samhälle den 10 januari helt rätt i att Sverige och svenskarna är dåliga på integration. Centraleuropas länder har flera hundra års erfarenhet av interaktion och integration med andra folk från de gamla kolonierna och från handelspartners jorden runt. Den slutna svenska befolkningen i ett litet hörn av världen saknar djupare utbyte med andra folk. Men vi tror oss ändå gärna ha det på grund av en exporttradition som inte är stort mer än hundra år gammal och också tack vare alla våra privata nedslag på exotiska solkuster.

Nere i Europa hittar man folk från olika länder långt upp i hierarkin i såväl privat som offentlig sektor medan man på motsvarande vis i Sverige finner mycket få personer med invandrarbakgrund inom svensk industri och förvaltning.

Just därför kan vi inte tvinga på en befolkning en politik de inte är förberedda och öppna för. Just därför kan man inte likt vissa politiker klistra sina egna godhetsambitioner på en tvekande befolkning och opinion som har ögon att se med. Särkilt stark blir de tveksammas reaktion när de upplever sig vilseledda och tillrättavisade av konstruerade argument från politiker som tänker mer på sin egen profil än på effekterna av sina beslut.

Av just nämnda skäl bör man istället, liksom i ”kloka” länder, anlägga en politik som går i takt med såväl värdbefolkningens historia och beredskap som samhällets förmåga att absorbera nyanlända på ett sätt som trovärdigt och övertygande är till gagn för samhällsutvecklingen och inte i onödan frestar på den.

Med en sådan politik kan den blyge svensken med största säkerhet också läras och själv bidra till integrationen.

Björn Schaerström, ledamot (M) kommunfullmäktige, Vallentuna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev