onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Två regionråd utsatta för hat och hot

Publicerad: 14 september 2021, 10:36

Regionråden Ingeborg Wiksten (L) och Lena Asplund (M) har båda utsatts för hat och hot. Delvis på grund av beslut om sjukhuset i Sollefteå. Foto: Anneli Egland, Lisa Selin, Region Västernorrland


Regionråden Lena Asplund (M) och Ingeborg Wiksten (L) i Västernorrland har båda utsatts för hat och hot och larmar om ett ohållbart arbetsklimat. Ingeborg Wiksten lämnar politiken på grund av situationen.

Ämnen i artikeln:

Hotet mot politikernaRegion VästernorrlandModeraternaLiberalernaPolitik

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det var i början av september som hatstormen mot Lena Asplund (M), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, eskalerade. 

– Man skrev att jag borde drabbas av galna kosjukan, att jag borde tas in på demensboende och att man skulle spotta på mig om man såg mig på stan, berättar hon.

Inläggen skrevs i en öppen Facebookgrupp om akutsjukvården i Sollefteå och Örnsköldsvik. Bakgrunden var beslut om besparingar som fattats av regionfullmäktige. 

– Bland annat två invasiva långvariga respiratorplatser i Sollefteå som ska tas bort när möjligheten finns efter pandemin, berättar Lena Asplund. 

När strömmen av hotfulla inlägg var som mest intensiv tog hon in på hotell i några dagar för att hon inte kände sig trygg hemma. 

– Jag har polisanmält en person för förtal som skrev att jag var ”en fullständig psykopat”. Där har åklagaren beslutat om att inleda en förundersökning. 

Lena Asplund är inte ensam i regionen om att ha utsatts för hot och hat. Nyligen berättade Liberalernas regionråd Ingeborg Wiksten att hon lämnar politiken efter nästa års val på grund av situationen. 

– Det är en arbetsmiljö som inte funkar. Jag måste vara rädd om mig själv för jag känner att jag mår inte bra i det här, säger hon till Sundsvalls tidning.  

Ingeborg Wiksten berättar för tidningen att hon känt sig trakasserad när hon ”klistrats på” saker som hon inte har sagt. 

Lena Asplund hade redan tidigare bestämt sig för att sluta efter valet av andra skäl, men tänker fortsätta till dess. 

– Om jag lämnar nu då vinner ju hatarna, så jag tänker fullfölja det här.

Det är inte första gången politiker i Region Västernorrland utsätts för liknande saker. Tidigare regionrådet Erik Lövgren (S) valde att inte ställa upp för omval sedan han fått ta emot omfattande hot och hat efter beslut angående sjukhuset i Sollefteå. 

– Det är fruktansvärt att det ska vara så här. Det är ett hot mot demokratin. Vem orkar vara politiker när det är så här? säger Lena Asplund. 

Hon uppmanar politikerna i regionfullmäktige till en sansad debatt för att inte spä på den tuffa samtalstonen.  

– Det är ett rätt hårt debattklimat i regionfullmäktige. Jag har suttit i riksdagen i tolv år innan och mycket av det som sägs i regionfullmäktige skulle aldrig tillåtas i plenisalen. När man står i fullmäktigesalen och säger att ”ni dödar människor” när vi fattar vissa beslut. 

Läs mer: Dödshotad efter tweet om vita män: ”Jag tänker inte slukas av mörkret” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev