Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Turkiet kan bli Mellanösterns stabila oas

Förhandlingarna om EU-medlemskap är resan som för Turkiet mot ökad demokrati. Det är en lång och svår väg men det innebär inte att vi ska ge upp arbetet med att föra EU och Turkiet närmare varandra.

Publicerad: 26 januari 2015, 12:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Förhandlingar om EU-medlemskap är resan som för Turkiet mot ökad demokrati.


Ämnen i artikeln:

EUMänskliga rättigheter

REPLIK. Det är mänskligt att vilja bryta kontakten när någon gör något man starkt ogillar. Jag har full respekt för den åsikten, men delar den inte när det kommer till Europapolitik. Jag är därför glad att Folkpartiets officiella linje står fast, att Turkiet inte är redo för ett EU-medlemskap men att det inte innebär att vi ska avbryta förhandlingarna så som Sharoken Hanna skriver i en artikel i Dagens Samhälle 19 januari.

Den turkiska regeringen har de senaste åren visat upp ett Janus-ansikte. Utvecklingen för media- och yttrandefrihet har beskurits på ett sätt som jag varken vill eller kan försvara. Även andra demokratiska tillkortakommanden förekommer vilket Hanna tar upp i sin artikel.

Sharoken Hanna skriver mycket riktigt att förhandlingarna pågått sedan 2005. Vad han inte nämner är dock att under den tiden har bara 14 kapitel öppnats (av 35), och i åtta av dessa har förhandlingarna varit frusna. Förhandlingarnas logik är sådan att framsteg till övervägande delen sker inom de områden där dialogen förs. Det är därför jag är så angelägen om att kapitel 23-24 som berör demokratiska fri- och rättigheter öppnas, först då kan vi förvänta oss verkliga reformer på detta viktiga område.

EU:s tvekan när det gäller turkiskt EU-medlemskap har resulterat i ett långsammare förfarande med färre öppnade kapitel än vad som gällt för andra länder, inte minst före detta kommunistiska stater. Det är således inte förvånande att reformerna gått långsammare än i andra länder.

Trots detta visar EU-kommissionens årliga rapport om länder som inlett medlemskapsförhandlingar, att viktiga steg tagits mot ett mer demokratiskt turkiskt samhälle. Turkiet har exempelvis antagit ett demokratipaket som införlivar och likriktar det turkiska regelverket med EU-standard för mänskliga fri- och rättigheter.

De har även öppnat upp för att bruka minoritetsspråk i offentliga miljöer, inklusive användning av kurdiska språket, och inlett en dialog med PKK för att hitta en hållbar lösning för kurderna. Andra goda tecken är konstitutionsdomstolens självständighet och militärens separation från landets styre. Det räcker inte, men reformer är en process som tar tid.

Hanna menar att EU bör ha en ny strategi för sina Turkietrelationer, men erbjuder inga lösningar. Jag anser inte att Turkiet är redo för EU-medlemskap, men hoppet om ett sådant krävs för att de inte helt ska vända Europa och demokratin ryggen - möjligen mot ökad radikalisering och islamisering. Det är inget vi vill riskera i ett av våra grannländer som vi är så beroende av att samarbeta med.

Man säger ibland att resan är målet, och ur ett europeiskt perspektiv är det sant även här. Förhandlingarna om EU-medlemskap är resan som för Turkiet mot ökad demokrati. Det är en lång och svår väg men det innebär inte att vi ska ge upp. Tvärtom borde vi inleda förhandlingar på de områden där utvecklingen går åt fel håll.

Bara så kan vi få det Turkiet vi alla önskar: öppet, demokratiskt och en stabil oas i ett allt mer stormigt Mellanöstern. Det är positivt för både EU och Turkiet.

Anna Maria Corazza Bildt, EU-parlamentariker (M), vice ordförande i utskott för Inre Marknad och Konsumentskydd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EUMänskliga rättigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News