Demokrati
”Trump sätter stopp för svensk snålskjuts”
Donald Trump blir president i USA. Vilken blir konsekvensen för svensk försvarspolitik? Jag ser bara ett alternativ: Kraftigt höjda försvarsutgifter. Vi måste upp till 2 procent av BNP snarast. Och återinförd värnplikt är självklart. Natomedlemskap är alltjämt av vikt, men ett stärkt eget försvar kommer först. Med Trump är tjuvåkandets dagar över.
Publicerad: 9 november 2016, 15:31
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Sverige bör ta ledningen för försvaret av norra Europa inom Nato, men först bör vi höja försvarsanslaget.
Ämnen i artikeln:
FörsvarspolitikTidigt i valrörelsen förklarade Trump att han hade en helt annan syn på USA:s åtaganden inom Nato än alla andra presidenter har haft ända sedan Nato grundades 1949. Han nämnde att USA kanske inte skulle ingripa om landets allierade blev attackerade. På en direkt fråga om de baltiska staterna svarade han att USA först skulle kolla om de hade ”fullgjort sina åtaganden”. Så har USA aldrig resonerat tidigare. Landet har alltid ovillkorligen försäkrat de baltiska staterna att de är skyddade. Trump fick givetvis frågor om han verkligen stod bakom sitt uttalande och har inte ändrat sig någon gång under valkampanjen.
Svensk försvarspolitik i dag bygger på att vi ska ha ett nära samarbete med Nato där USA är det ledande landet. Vi har byggt vår strategi på att USA ska försvara Baltikum. Vi har, precis som många av USA:s Natoallierade, åkt snålskjuts. Trump har sagt att tjuvåkandets dagar är över. Och det är naturligtvis bra moraliskt sett att Europa börjar betala för sitt eget försvar.
Men det är ett allvarligt problem för säkerheten i vårt närområde i det spända läge vi befinner oss i. Det rubbar maktbalansen kraftigt. Vinnare i detta är Ryssland, det enda land i Europa som driver en aggressiv utrikespolitik med militära medel riktade mot sina grannar. Ryssland för krig mot Ukraina och menar sig har rätt till en ”intressesfär”. Före detta Sovjetstater ska enligt den världsbild Kreml lever efter anpassa sig efter Ryssland.
De baltiska staterna fruktar med rätta att just deras länder är några är av de stater som Ryssland gärna ser som lydiga satelliter. De är Natomedlemmar, men svårförsvarade på grund av sitt geografiska läge. Situationen hade varit en helt annan om Sverige och Finland hade varit med i Nato. Den hade också varit en annan om vi hade haft ett starkt eget försvar som kunde värna freden i Östersjön.
Räddningsplankan har fram till nu varit att USA aldrig någonsin tvekat när det gäller landets åtaganden att försvara sina baltiska allierade. Ingen president i Vita huset har någonsin gjort några tveksamma uttalanden. I Vilnius sitter till och med ett uttalande av George W. Bush uppsatt på väggen till stadshuset. Där säger han att en fiende till Litauen är en fiende till USA. Men med Trump blir det alltså annorlunda. Vi vet inte om en fiende till Litauen längre är en fiende till USA. Det löftet punkterades just.
Och det tragiska är att Trump dessutom inte tycks känna till att Estland faktiskt redan fullgjort sina åtaganden i Nato och att Lettland och Litauen är på god väg att leva upp till kravet om att lägga 2 procent av sin BNP på försvaret.
För svensk del betyder detta givetvis ingenting annat än att vi måste rusta upp. Strategin att åka snålskjuts på Nato, som i sin tur åker snålskjuts på USA, är död. Om Trump inte vill hjälpa sina allierade, varför skulle han då vilja hjälpa oss?
Färdiga planer för att bygga ut Sveriges försvar finns, men riksdagen har inte velat skjuta till pengar. Bristen på soldater kan dock inte lösas med pengar utan här är lösningen att återinföra värnplikten, enligt det förslag som nyss kommit från utredaren. Förslaget är ett kombinerat yrkes- och värnpliktsförsvar, inte en återgång till allmän värnplikt som på den gamla tiden.
Svenskt och finländskt Natomedlemskap skulle givetvis också stärka säkerheten i Östersjöområdet, men opinionen är tyvärr inte mogen för det än. Sverige bör givetvis ta ledningen för försvaret av norra Europa inom Nato, men det kommer inte att kunna ske i morgon. Redan i morgon kan vi dock höja försvarsanslaget. Nato blir med Trump kraftigt försvagat. Det kommer inte att minska Vladimir Putins vilja att dominera sina små grannar. Alltså måste vi ta ett större ansvar för vår säkerhet än vad vi har gjort hittills.
Fotnot: Texten är tidigare publicerad på skribentens blogg.
Stefan Olsson, försvarspolitisk debattör, fil dr i statskunskap, oppositionslandstingsråd (M) Uppsala län
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Försvarspolitik