Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

"Totalt oseriöst Erik Bengtzboe!"

Jag hoppas att Moderaterna framöver visar att de står bakom Skolkommissionen. Det jag hör nu är bara icke-svar, skriver Lena Hallengren i sin slutreplik.

Publicerad: 21 december 2017, 09:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bengtzboes replik är ett totalt oseriöst icke-svar, menar Hallengren.

Foto: Jens Ohlsson


SLUTREPLIK  Erik Bengtzboe (M) påstår i sin replik att han visserligen välkomnar Skolkommissionens slutbetänkande men samtidigt säger nej till flera av kommissionens förslag – eftersom han inte tänker skriva någon blankocheck till Socialdemokraterna.

Att inte skriva på in blanco kan låta rimligt för ett politiskt parti, men är i detta fall ett enastående märkligt argument. Det är inga hypotetiska förslag vi talar om. Ingen i skolans värld, inte heller Bengtzboe, kan ha inte missat Skolkommissionens betänkande som kom i april, finansieringsförslaget som varit på remiss och den kritik Moderaterna fått från bland annat de båda lärarfacken för att man inte står upp för Skolkommissionen. De socioekonomiskt viktade miljardsatsningar som regeringen nu gör på skolan är i enlighet med kommissionens förslag.

Varför Moderaterna säger nej till dem undviker Bengtzboe fortsatt att svara på. På honom låter det som att Moderaterna behöver göra nedskärningar eftersom man annars skulle riskera att säga ja till våra förslag utan att känna till dem. Det är totalt oseriöst. Jag kan inte tolka icke-svaret på något annat sätt än att Bengtzboe antingen inte vill eller inte kan förklara för väljarna varför Moderaterna är emot dessa satsningar.

Nu har regeringens budget klubbats och skolorna kommer att få sina pengar för 2018. Vi genomför välbehövliga insatser för fler lärare, mer undervisningstid, förlängd skolplikt och stärkt trygghet i skolan. Men så länge Bengtzboe undviker att svara på mina frågor så vet varken jag eller väljarna vad som händer med de pengar som nu satsas om Moderaterna får bestämma.

Jag hoppas verkligen att vi under nästa år kan finna politisk samsyn och gemensamt lyssna till vad forskning och profession anser är viktigt för att stärka kunskapsresultaten och likvärdigheten i skolan.  Jag hoppas därför att Moderaterna framöver visar att de står bakom Skolkommissionens arbete.

Lena Hallengren, ordförande utbildningsutskottet (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev