Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Tillsätt en rikspolischef som ser hela landet”

Sorsele, Storuman, Lycksele, Åsele, Dorotea och Vilhelmina - en yta stor som Danmark - patrulleras på vardagsnätterna av en enda polisbil. Tålamodet med polisens undermåliga verksamhet i Västerbotten är slut - det är dags för regeringen att agera.

Publicerad: 16 oktober 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Få poliser och långa avstånd gjorde att handlaren i Klimpfjäll fick vänta 10 timmar i samband med ett inbrott under sommaren.

Foto: Anna Rut Fridholm


Ämnen i artikeln:

Polisen

Klagomålen var många, men rikspolischefen Dan Eliasson vädjade om tålamod med den nya organisationen. Att avgå vore överilat eftersom polisen skulle bli bättre redan vid nyår. Nyåret som inföll för snart ett år sedan, alltså. Eliasson bad åter igenom om tålamod och fick respit av dåvarande justitie- och inrikesminister Anders Ygeman (S). Ett tålamod som ärvts av ersättande minister Morgan Johansson och som för länge sedan passerat rimlighetens gräns.

Nu handlar det inte längre om tålamod, utan om ett enfaldigt strutsbeteende där regeringen helt sonika borrar ner huvudet i sanden och låtsas att de inte ser polisens uppenbara problem.

Min uppfattning är att trygghetssituationen för medborgarna i det län jag politiskt representerar – som på byråkratisk polissvenska kallas region nord – har gått från ansträngd till på flera håll undermålig.

Bara senaste månaderna har incident efter incident radats upp i norra Sverige
och den samlade bilden är att polisens verksamhet är utomordentligt otillfredsställande.

Låt mig bjuda på ett par exempel från ett och samma län inom loppet av ett par månader:

I Sorsele, Storuman, Lycksele, Åsele, Dorotea och Vilhelmina finns idag på vardagsnätterna en enda polisbil som patrullerar området. Det är ett område av nästan samma storlek som Danmark och med 30 000 boende.

• En polisanställd vittnar i TV4 om att hon har kört närmare 70 mil med bilen – på ett och samma arbetspass! En uppenbar konsekvens av att en ensam patrull ska täcka upp en yta stor som ett av våra grannländer.

• Poliskontorens öppettider minskar. I exempelvis Robertsfors är det i dag endast öppet tre timmar i veckan.

• Handlaren i Klimpfjäll fick vänta 10 timmar i samband med ett inbrott under sommaren.

• Närbutiken i Dorotea fick inbrott och larmade polis – men ingen kom. Polisen kom till slut efter 5 till 6 timmar och ytterligare påringningar.
 
Socialdemokraterna
har så här långt varvat kompakt tystnad med innehållslösa floskler om behovet av att visa tålamod med polisens omorganisering. Sanningen är dock den att en negativ utveckling knappast blir bättre bara för att man ger den mer tid att verka och just nu tyder allt på att vi fortsätter på redan inslagen väg. 

För mig är tålamodet slut. Det är fullkomligt orimligt att ett land å ena sidan kan ha omkring 200 poliser per 100 000 invånare och samtidigt ha en polisledning som menar att det är rimligt att 30 000 invånare på en gigantisk yta ska nöja sig med en patrull. Det är ett slag i ansiktet på alla de människor som precis som alla andra är med och finansierar polisen, men har otroligt begränsad möjlighet att ta del av den.

Polisledningens övertygelse om att detta är en rättvis och rimlig fördelning är till och med så stark att man har tagit strid mot det egna huvudskyddsombudet i tingsrätten. Genom detta agerande blir det uppenbart att rikspolischefen Dan Eliasson inte kan uppbringa något som helst engagemang i att lösa problemet. 

Därmed är det också hög tid att sluta visa tålamod. Den begärda tidsfristen har för länge sedan löpt ut och så som det i dag ser ut saknar myndighetschefen intresse att ta frågan på allvar.

Då faller lotten på Morgan Johansson (S) att ta det ansvaret. Gör det som din passive företrädare Anders Ygeman aldrig gjorde, nämligen: sluta visa tålamod och tillsätt en rikspolischef som ser hela landet!

Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson (C), riksdagsledamot från Västerbotten

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Polisen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev