tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Tillsammans arbetar vi för en mer sansad debatt

Almedalsveckan blir startskottet för en valrörelse som av allt att döma kommer att präglas av hårda motsättningar mellan partierna. Sverige är ett polariserat land och det är inte bara politikerna som står långtifrån varandra. Näthat och rasism breder ut sig, inte minst blev det tydligt när fotbollsspelaren Jimmy Durmaz utsattes för en rasistisk hatkampanj.

Publicerad: 2 juli 2018, 11:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingpolitikRasism

Även i en brinnande valrörelse måste det finnas utrymme att se till det som förenar oss. För att Sverige ska fortsätta vara ett fritt och öppet samhälle måste fler ta ansvar för att inte polariseringen och hatet ska ta överhand. Rädda Barnen och Difference, har tillsammans valt att starta initiativet Mer Gemensamt.

Tillsammans med andra aktörer som ser samma sak som vi ser, arbetar vi för en mer sansad debatt. Första steget är en rapport där vi har analyserat svenskarnas grundvärderingar som går bortom de opinionsmätningar som mäter kortsiktiga förändringar i åsikter. Analysen bygger bland annat på data från European Social Survey (ESS), Göteborgs Universitet och Orvesto.

I vår rapport finner vi tre slutsatser:

1. Dagens flyktingpolitik är en avvikelse från en lång svensk tradition. Sverige har länge varit ett av Europas mest invandringsvänliga länder. Det som sker i dag, där Sveriges politik på området baseras på EU:s minimiregler, är inte den återgång till ett normalläge som flera partier påstår. Det normalläge som har rått under hela 2000-talet fram till 2015 har inneburit att Sverige tagit emot fyra till sex gånger fler människor på flykt än i dag, räknat på andelen människor på flykt som sökt asyl i EU.

2. Partierna överreagerar i sin retorik och politik. En stor del av debatten just nu handlar om att olika partier positionerar sig hårt i flyktingpolitiken. Samtidigt visar analys av data från Orvesto från 2017 att en mycket stor del av väljarkåren befinner sig i en mittenposition när det gäller inställning till flyktingmottagande. Det visar på att väljarna inte vill se några större förändringar av flyktingpolitiken. I den mätning från Orvesto, med drygt 13 000 svenskar, som vi använt visar det sig att alla partier förutom Moderaterna och Sverigedemokraterna har majoriteten av sina väljare i mitten. På frågan om Sverige bör ta emot fler människor på flykt väljer de något av de tre svarsalternativ som inte utgör ett starkt mot eller för.

3. Svenskarnas attityder kring invandring och mångfald är stabila. Även om svenskarna sedan 2015 blivit mer kritiska till att ta emot fler människor på flykt är förändringarna i grundläggande attityder kring invandring mycket små. Data från European Social Survey visar att resultaten för 2016 för Sveriges del ligger i nivå med eller högre än 2012 av andelen som anser att invandringen påverkar samhället positivt. Även på frågor som mer direkt handlar om nivån på invandring ser vi i ESS-data att svenskarnas attityder till hur invandringen påverkar landet förändrats marginellt mellan 2014 och 2016. Detta ger oss all anledning att ifrågasätta bilden av den kraftiga opinionsförändring som presenteras av både partierna och media.

Polariseringen har sin egen logik och för varje dag som går hårdnar retoriken. I det långa loppet blir det mänskliga priset högt för en sådan utveckling. Därför är det viktigare än någonsin att politiker, journalister och ledarskribenter använder sig av en mer komplex analys av svenskarnas attityder. Alla har ett ansvar för ett Sverige där vi har mer gemensamt.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare  Rädda Barnen

Seher Yilmaz, vd Difference

Ellen Tejle, verksamhetschef, Fanzingo

Lotta Säfström, ordförande Sveriges Stadsmissioner

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev