Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Tidigare kommunalråd tar över i MP

Publicerad: 1 februari 2021, 10:21

”Vi ska bygga ett samhälle för människor bor i hela landet. Därför måste man få lika mycket för sin skattekrona i Dorotea som i Vellinge”, säger Märta Stenevi.

Foto: Jessica Gow/TT

Märta Stenevi, tidigare kommunalråd i Malmö, valdes på söndagen till nytt språkrör i Miljöpartiet. I sitt tacktal lovade hon bland annat att jobba för minskade klyftor mellan olika delar av landet.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Märta Stenevi var valberedningens förslag till att ta över som nytt kvinnligt språkrör efter Isabella Lövin. När Miljöpartiet på söndagen höll digital extrakongress vann hon tydligt över utmanarna med 142 av 265 röster. Närmast efter kom riksdagsledamoten Rebecka Le Moine med 54 röster, därefter Umeåpolitikern Elin Söderberg med 44 röster och riksdagsledamoten Annika Hirvonen med 25 röster.

Sedan i maj 2019 har Märta Stenevi varit Miljöpartiets partisekreterare. Innan dess var hon kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnadsfrågor mellan 2016 och 2018, och dessförinnan regionråd i Skåne under åren 2014–2016. Hon har varit medlem i Miljöpartiet sedan 2012 och har en bakgrund som marknads- och inköpschef.

I sitt tal på extrakongressen var hon tydlig med att partiet måste jobba hårt för att öka väljarstödet inför valet 2022.

– Fyra procent duger inte. Vi kan inte förändra världen i den takt som behövs om vi inte klarar att få med oss fler. Vi får inte börja nöja oss med att klara riksdagsspärren – det är inte tillräckligt, sa Märta Stenevi.

Hon lyfte fram behovet av att anstränga sig ännu mer för att rädda klimatet, men också att partiet måste arbeta för att minska ekonomiska klyftor och vara en motpol mot nationalismen. I en passus tog Märta Stenevi också upp att jämlika villkor i alla delar av Sverige är en nödvändighet.

– Vi ska bygga ett samhälle för människor – och människor bor i hela landet. Därför måste man få lika mycket för sin skattekrona i Dorotea som i Vellinge. Vård och samhällsservice behöver fungera överallt, sa hon bland annat.

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev