Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Tiden rinner ut för partiet Alliansen?

Den sista februari är sista dagen då det är möjligt för Alliansen att anmäla sig till Valmyndigheten som "valallians" och därmed formera ett valtekniskt samarbete – något som många allmänborgerliga väljare hade uppskattat. Krister Thelin skriver om en borgerlig möjlighet som aldrig tagits tillvara.

Publicerad: 7 februari 2018, 08:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alliansen var ett lyckat grepp för att markera borgerlig samsyn 2006.

Foto: Emil Malmborg, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

AlliansenSocialdemokraterna

Socialdemokratin är ett stort tält som rymmer åtskilliga åsikter och spänningar. Det räcker att peka på försvars- och säkerhetspolitiken eller migrationspolitiken, där det är en betydande skillnad mellan höger och vänster inom partiet. Men partiet har en fördel, det är ett enda och har inte förändrats sedan partisplittringen 1917 ( då den revolutionära delen bröt sig ut och så småningom via olika kommunistbeteckningar blev Vänsterpartiet).  De fyra borgerliga partierna i Alliansen har en åsiktsbredd som i vart fall inte är större än den inom socialdemokratin. Men de är fyra partier, inte ett. Fyra små åsiktstält, istället för ett stort.

Alliansen är en firma, som var ett lyckat grepp när det introducerades inför valet 2006, för att markera borgerlig samsyn. En opinionsundersökning för några år sedan visade också att tre fjärdedelar av de väljare som betecknade sig som "allmänborgerliga" hellre såg att det gick bra för Alliansen som sådan än för något av de däri ingående partierna. Borgerliga väljare gillar alltså Alliansen.

I de flesta länder är det möjligt för partier att inför ett val gå samman i en valkartell och efter valet dela på mandaten. I Sverige är detta däremot inte tillåtet. Socialdemokratin har motsatt sig det, då de värnar om borgerlig splittring. Riksdagsspärren tvingar fram  behov av borgerlig taktikröstning. Enligt vissa mätningar inför årets val är KD inte det enda borgerliga parti som balanserar eller ligger under riksdagsspärren; Liberalerna kan inte känna sig säkra. Men borgerliga väljare har bara en röst.

Det går dock att utan större besvär i praktiken åstadkomma en ”valkartell” inom ramen för nuvarande vallag. Lösningen stavas valallians: Ett nytt parti bildas med kandidatlistor som speglar de partier som ingår i valalliansen. Ett nytt parti i vallagens mening kräver anmälan till valmyndigheten  av en partibeteckning (och ett antal namnunderskrifter som stöder anmälan) samt att en juridisk person bildas.

Ett parti är en ideell förening som enligt svensk rätt blir ett rättssubjekt genom att stadgar antas och styrelse utses. Vi saknar en lag om ideella föreningar, en lag som S alltid motsatt sig, eftersom den skulle omfatta också fackföreningar (och kunna innehålla villkor om bland annat minoritetsskydd). Att bilda och registrera ett riksdagsparti är alltså en relativt enkel åtgärd. Det är också meningen.

Om Alliansen växlas upp till ett formellt riksdagsparti, påverkar det inte de fyra partierna i övrigt. De fortsätter sina organisatoriska liv. En valallians förutsätter inte något samgående, ej heller gemensamma kandidatlistor. (KD ingick på 80-talet ett valtekniskt samarbete med Centern, varigenom Alf Svensson kom in i riksdagen - men som centerpartist. Här kan man tala om "falsk flagg").

Riksdagspartiet "Alliansen" kan anta hur många kandidatlistor de vill. Skillnad på de olika Allianslistorna kan markeras genom att kandidaterna anges som "moderat", "centerpartist", "liberal" och "kristdemokrat".  Redan idag kan ju ett och samma parti ha olika listor för att främja ungdomar och/eller kvinnor. Mandatfördelningen för Alliansen avgörs sedan efter väljarnas preferens mellan de olika kandidatlistorna. Poängen är att alla borgerliga röster räknas och att taktikröstning blir onödig.

Tanken på en borgerlig valallians väcktes redan för 15 år sedan och har sedan dess luftats av och till. Varför har den inte  redan genomförts? Den förefaller ju var en borgerlig "win-win". Eftersom partierna tiger, får svaret bli en spekulation: partister i alla partier ser en fara i vad som på sikt kan bli ett formligt samgående med förlorade uppdrag som följd. Härtill kommer konsekvenser för bl.a statsbidrag och representation i RD och liknande tekniska frågor.

Någon valallians lär det inte bli i årets val, då anmälningstiden till valmyndigheten går ut siste februari. Det blir inget stort borgerligt tält. Partismen segrar än en gång över det allmänborgerliga intresset och väljarna tvingas överväga taktikröstning. Låt oss hoppas att ruelsen och eftertanken inte inträffar med KD på 3,9 procent den 9 september. Partisterna  i alla fyra partierna  är dock härmed varnade.

Krister Thelin, fd domare och statssekreterare (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AlliansenSocialdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev