Demokrati
TCO: Så byts fokus från vinstjakt till kvalitetsjakt
S-kongressen fattade nyligen beslut om att "det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg”. Vi i TCO vill inte heller se aktörer som ger sig in i den skattefinansierade välfärden med syftet att göra stor vinst. Men istället för att prata om vinstjakt önskar vi att debatten kunde fokusera på kvalitetsjakt. Här har vi konkreta förslag.
Publicerad: 4 maj 2017, 08:11
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det bör ställas krav på löner, försäkringar mm för att få driva verksamhet med offentlig finansiering, skriver Eva Nordmark, TCO.
De kvalitetsbrister som idag finns i de olika välfärdssektorerna, oavsett driftsform, blir inte lösta genom att mycket kraftigt begränsa uttaget av vinst, som bland annat Välfärdsutredredningen föreslår.
När stängda vårdplatser beror på brist på specialistsjuksköterskor eller när det saknas behöriga lärare krävs det helt andra lösningar. Långa operationsköer kan inte botas med samma politik som kvalitetsbrister i omvårdnaden på hvb-hem eller orimliga vinstuttag i assistansbolag.
Det behövs stabila och långsiktigt hållbara spelregler för välfärdsverksamheterna. Därför ser TCO att ambitionen att skapa förutsättningar för en bred samsyn om välfärdens långsiktiga villkor, vilket framförs av Allianspartiernas partiledare, är bra.
Istället för att bara prata om vinstfrågan anser TCO att det fortsätta reformarbetet främst bör riktas in på kvalitetsutveckling. Det pågår många olika arbetsprocesser kring kvalitetsredovisning och utveckling. Välfärdsutredningens slutbetänkande presenteras inom kort och kan förhoppningsvis vara en grund. TCO tycker att det är viktigt att samma krav ställs oavsett om en verksamhet drivs av en offentlig eller privat utförare.
Det finns några viktiga frågor som saknas helt såväl i Välfärdsutredningens direktiv, Socialdemokraternas kongressbeslut och de utgångspunkter som Allianspartierna presenterar.
För det första saknas ett tydligt resonemang kring personalens anställnings- och arbetsvillkor. Personalens kompetens och sätt att utföra arbetet är avgörande för verksamhetens kvalitet i alla delar av välfärden. Därför bör det ställas krav på att löner, försäkringar och tjänstepension är i nivå med kollektivavtal för att driva verksamhet med offentlig finansiering.
För att kunna säkra kvaliteten i välfärden på lång sikt behöver bland annat sjuksköterskor, lärare och socialsekreterare ha möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll under hela arbetslivet, genom bättre tillgång till kompetensutveckling och vidareutbildning.
Arbetsorganisation, ledarskap och arbetsmiljö behöver förbättras. Många av de viktiga välfärdsyrkena präglas idag av stress, press och rekryteringsproblem. TCO anser därför att krav på anställningsvillkor bör ingå i tillståndsplikten för välfärdsverksamhet samt vara ett krav i upphandlingar.
För det andra saknar vi helt frågan om ersättningsmodellernas utformning, och därmed förutsättningar för att alla ska garanteras välfärd med hög kvalitet. Hur skolpengen eller ersättningen i primärvården konstrueras har stor betydelse för att uppnå välfärd med hög kvalitet ”oavsett storlek på plånbok eller var du bor”, som Allianspartiledarna skriver.
Hur dessa ersättningar är utformade och vilken nivå de har påverkar starkt både hur verksamheten utformas och vilka möjligheter till överskott som finns. Om en verksamhet har god kvalitet och goda anställningsvillkor men det ändå uppstår ett orimligt högt överskott så är det rimligtvis fel på ersättningen.
För det tredje behöver de brister som finns åtgärdas genom metoder som tar hänsyn till att utmaningarna ser olika ut i olika sektorer. Förskola, hemtjänst, äldreomsorg, hälso- och sjukvård, personlig assistans och hvb-hem är exempel på verksamheter som skiljer sig åt på många sätt. De har helt olika typ av relation med sina brukare, patienter och elever, olika finansieringsmodeller, olika styrning och beslutsnivåer och kan därför inte pressas in i ett och samma regelverk.
För att få långsiktigt hållbara, och dessutom ändamålsenligt utformade lösningar vill TCO se sektorsvisa, blocköverskridande överenskommelser. Det finns ingen one size fits all-lösning.
Därför måste regeringen nu lägga förslaget om trubbig vinstbegränsning åt sidan och samla sig för att hitta stabila lösningar på de riktiga problemen. Men även allianspartierna behöver vara öppna för en konstruktiv dialog. Välfärden är central för medborgarna. Det politiska spelet får inte sättas framför en välfärd som fungerar.
Eva Nordmark, ordförande TCO
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.