Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Ta tag i era egna problem istället, Sylvi Listhaug”

Jag bor själv i Rinkeby och känner inte igen mig i den norska ministerns beskrivning av det “svenska tillståndet”. Min uppmaning till Listhaug är: sluta sprid skit om din granne, och börja ta tag i era problem istället! Det skriver SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam.

Publicerad: 30 augusti 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Andelen som hade jobb i Rinkeby har ökat från 33 till 50 procent mellan 1997 och 2015 men det väljer Listhaug, enligt skribenten, att blunda för.


Ämnen i artikeln:

Invandring

Under tisdagen besökte norska integrationsministern Sylvi Listhaug från Framskrittpartiet Sverige och förorten Rinkeby. Mötet med den svenska kollegan, migrationsminister Helene Fritzon , ställdes emellertid in av den senare.

Syftet med Listhaugs besök var nämligen inget annat än att svartmåla Sverige och Rinkeby för att i den norska valkampanjen kunna sprida bilden av att Sverige är ett laglöst land till följd av ökad migration. Att det var agendan bekräftade till och med Norges regering som uppges ha varnat den svenska regeringen inför besöket.

Det är ganska pinsamt att en norsk minister tar sig tid att sprida en missvisande bild av Sverige i ett desperat sista försök att få upp sina opinionssiffror inför valet den 11:e september.

Vissa har kritiserat den svenska migrationsministerns hastiga beslut att ställa in mötet med hennes norska motsvarighet. Men jag tycker att hon gjorde helt rätt. Den svenska regeringen har ingen anledning att delta i ett PR-spektakel vars enda syfte är att sprida rasistisk och osann propaganda.

Andra argumenterar att det är bra att den norska ministern lyfter Sveriges utmaningar som de menar regeringen blundar för. Men om hon på riktigt hade brytt sig om Sveriges utmaningar hade hon lyssnat, istället för att ha en bestämd uppfattning redan innan besöket. För även om det naturligtvis finns många utmaningar i Rinkeby går mycket åt rätt håll.

Andelen som har jobb i Rinkeby har ökat från 33 till 50 procent mellan 1997 och 2015. Andelen som får försörjningsstöd har minskat från 13,9 procent år till 4,8 procent år 2014. Men det väljer Listhaug att bortse ifrån, för att det inte passar hennes rasistiska agenda.

Jag föreslår att Sylvi Listhaug i stället för att valkampanja i Sverige åker hem till Norge och tar tag i de problemen hennes regering har skapat. Sen Høyre och Fremskrittspartiet (FrP) tog över makten i Norge har sysselsättningsandelen minskat med 2 procentenheter. Bland 30- och 36-åringar har sysselsättningen minskat med 4 procenenheter. 2013 hade Norge den tredje bästa sysselsättningsandelen i hela OECD, nu ligger Norge på nionde plats. Det finns onekligen utmaningar som Listhaug borde vara mer bekymrad över.

Sverige och Norge har båda samhällsutmaningar, men gemensamt för båda länderna är att det inte beror på invandring. De har skapats till följd av en politik som ökar klyftor och ställer grupper mot varandra. Jag hoppas innerligt för Norges skull att de får en ny socialdemokratiskt ledd regering den 11:e september, som fokuserar på att lösa samhällsutmaningarna, i stället för att smutskasta sitt grannland.

Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Invandring

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev