Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ta krafttag mot organiserad brottslighet i Malmö

Langare utanför förskolor och butiker och dödsskjutningar som avlöser varandra. Den organiserade brottsligheten gör sig mer påmind i Malmöbors vardag och det är oacceptabelt, skriver Rasmus Ling, riksdagsledamot MP, och uppmanar regeringen att prioritera såväl kriminalitet som segregation än mer framöver.

Publicerad: 14 november 2016, 15:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Brottslighet påverkar Malmövardagen allt mer. Det är inte acceptabelt att det växer fram områden där organiserade kriminella får makt, skriver Rasmus Ling (MP)

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

MalmöPolisenKriminalitetUngdomarNarkotikaSegregationGängkriminalitet

En förskola vid Folkets park i centrala Malmö låter föräldrarna hämta sina barn i Folkets park, eftersom föräldrar har hotats av knarkhandlare. Röda korset larmar om påträngande langare som hänger utanför organisationens butik. För oss som dagligen rör oss i Malmö är drogförsäljning på öppen gata tyvärr inget nytt fenomen. Den organiserade brottsligheten gör sig allt mer påtaglig i vardagen, och det är helt oacceptabelt. Det behövs krafttag mot den organiserade brottsligheten.

Vid det som kallas ”knarkrondellen”, alldeles vid Folkets park i centrala Malmö, står ofta gäng och säljer narkotika. Jag vet inte hur många gånger jag har gått förbi, och blivit erbjuden att köpa narkotika. Vid industrigatan ett par km därifrån står ofta unga flickor och blir upplockade av män i bilar för sexköp. I en del kiosker kan cigarettpaketet för 25 kronor hittas, och ett telefonnummer bort finns öl, vin och sprit dygnets alla timmar i bakluckan på en bil. Vapenhandeln sker inte lika öppet, men när Sydsvenskan i somras försökte så kom de åt en handgranat på nätet efter tio minuters letande. På alltför många arbetsplatser utnyttjas utsatta arbetande för svältlöner. Frågorna hänger ihop. Organiserade kriminella vill tjäna pengar. För dem spelar det ingen roll om det är genom försäljning av knark, vapen, människor eller alkohol.

I sommar infördes en ny lag som ger några av de statliga myndigheterna – exempelvis Polisen, Kronofogden, Skatteverket och Tullen – ökad möjlighet att utbyta information för att komma åt organiserad brottslighet. Regeringen gör också andra insatser på området, en utredning pågår om organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden. Den ska kartlägga den ekonomiska brottslighet som i organiserade och systematiska former begås mot välfärdssystemen, och även överväga andra åtgärder för att effektivisera bekämpningen av brottslighet mot välfärden. Sedan ett år tillbaka pågår också ett myndighetsövergripande arbete mot den organiserade brottsligheten. Skatteverket ska också ges mer resurser för att jaga skattesmitare. Allt detta är bra, men arbetet behöver prioriteras än mer.

Den organiserade brottsligheten hänger också ihop med frågan om segregation. I diskussionen om segregation och utanförskap förs huvudsakligen två argumentationslinjer: den ena pekar på sociala problem, trångboddhet och brist på fritidsaktiviteter, medan den andra pekar på fler poliser och hårdare straff. I den här frågan behöver vi vidta flera åtgärder samtidigt.

Polisen har aldrig haft mer resurser än idag, och får än mer för kommande år. De kan och måste bli bättre på att utreda grov organiserad brottslighet.

Vi behöver också arbeta för att skolor i utsatta områden ska bli bättre, och rusta upp slitna bostadsområden. Vi räknar idag den fjärde unge mannen på kort tid som skjutits till döds i Malmö. Långsiktigt så behövs också ett arbete mot den machokultur som glorifierar våld, snabba cash och sexism. Idag är det för alltför många unga killar en kriminell karriär som är den enkla vägen att tjäna pengar, bli någon och bli sedd.

Vi politiker har varit lyhörda för vilka verktyg som myndigheterna behöver vad gäller exempelvis möjligheten till informationsutbyte. Nu måste frågan prioriteras. Den svarta organiserade kriminaliteten måste bekämpas. Det är inte acceptabelt att knarklangare tar gatorna från Malmös barn eller att människor utnyttjas för slavlöner. Det är inte acceptabelt att det växer fram områden där organiserade kriminella får makt. I grunden handlar detta om förtroendet för rättssamhället.

Rasmus Ling, riksdagsledamot från Malmö och skattepolitisk talesperson (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev