Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Syna dem och visa att de har fel”

SD är ett parti som är här för att stanna. Men det är inte omöjligt att stoppa tillväxten och även få stödet för dem att minska betydligt. Det krävs bara en strategi som tar partiet och framför allt deras sympatisörer på lite större allvar.

Publicerad: 21 augusti 2015, 09:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi har kommit till en punkt där det inte längre går att utesluta en regering som leds av statsminister Jimmie Åkesson.

Foto: Lotta Härdelin, Scanpix


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaSD:s tillväxt

När undersökningsföretaget Yougov i går torsdag publicerade sin senaste opinionsmätning blev det smått sensationella resultatet att Sverigedemokraterna med 25,2 procent är landets största politiska parti. Större än moderaterna, med 21,0 procent och till och med större än socialdemokraterna som fick 23,4 procent i mätningen.

Vi har nu kommit till en punkt där det inte längre går att utesluta en regering som leds av statsminister Jimmie Åkesson. Men innan vi diskuterar det scenariot, låt oss se hur torsdagens nyhet bemöttes.

Inte helt förvånande fokuserade en stor del av de efterföljande kommentarerna på att misstänkliggöra undersökningen. Twitter och tidningarna tycks vara överens om att det nog inte är så illa eftersom Yougov använder opålitliga metoder och att en undersökning som visar att SD är störst på det hela taget inte kan vara korrekt.

Det hela följer rätt väl reaktionen på SD:s framväxt ända sedan partiet kom in i riksdagen år 2010: Om vi verkligen ogillar att folk röstar på Sverigedemokraterna och riktigt intensivt låtsas som om folk egentligen inte vill rösta på dem, då kommer problemet att försvinna.

Det fungerade inte när SD närmade sig 6-7 procent inför valet 2010. Oavsett hur illa vi tyckte om det och oavsett alla Facebookgrupper på temat att vi ogillar deras väljare, så fick de nästan 13 procent i valet. Trots att det knappast kan råda någon som helst tvekan om vad majoriteten tycker om valresultatet har opinionsmätning efter opinionsmätning visat att stödet för SD bara ökar.

Det är föga konstruktivt att försöka motbevisa Yougovs mätning. Sannolikt är kritiken i sak korrekt, eftersom Yougovs metoder tenderar att överskatta stödet för SD. Men låt oss säga att SD har 20 i stället för 25 procent, och att de kanske kommer in på delad andraplats, lika stora som Moderaterna och något mindre än Socialdemokraterna. Innebörden är densamma, stödet för SD bara växer och vi kommer allt närmare den punkt när de etablerade partierna inte längre kan manövrera runt det faktum att SD är en av de starkaste krafterna i svensk politik och att de förr eller senare kommer att kunna kräva inflytande.

Försvaret för decemberöverenskommelsen går ofta i stil med att 13 procent må ha röstat på SD, men 87 procent gjorde det inte. Rent demokratiskt kan det hålla så länge partiet i fråga har 13 procent. Men kan man fortsätta det resonemanget när de har 20 procent eller 25 procent? Kan man strunta i en fjärdedel av väljarna?

Personligen tror jag att de bara finns en vinnare på resonemanget och det är SD. Ju mer SD och dess sympatisörer känner sig marginaliserade och till och med utmanövrerade, desto mer tycks stödet för dem öka. Ju mer dess sympatisörer känner att deras motståndare använder annat än demokratiska verktyg för att stoppa dem, desto mer växer deras övertygelse.

Jag varnade inför valet 2014 i artikeln Försöken att stoppa SD har misslyckats (Dagens Samhälle 16 december 2013) att SD skulle kunna få över 10 procent av rösterna. De flesta reaktioner på den artikeln var att jag var helt snett ute. Om man fortsätter taktiken att förneka och fördöma i stället för att bemöta SD:s argument i sak, tror jag att ett valresultat på över 20 procent 2018 är inom räckhåll.

Vi vet att SD:s systerpartier redan fått ett betydande inflytande i våra nordiska grannländer. I Finland och Norge sitter Sannfinländarna respektive Fremskrittspartiet i regeringsställning.

Det är svårt att se att SD inte kommer att anse sig ha rätt till ett betydande inflytande efter ett framgångsrikt val år 2018. Det är inte lika självklart att de fyra allianspartierna kommer att släppa in SD i värmen, vilket för mig till scenariot statsminister Åkesson år 2022.

Redan i dag kan man hävda att vi har en borgerlig majoritet i Sveriges riksdag men en socialistisk regering. Låt vara att SD är ett främlingsfientligt parti, men det är också mycket mer borgerligt än socialistiskt. Det är alltså inte utan fog som deras företrädare och väljare anser att alliansen avstår regeringsmakten, allt för att under inga omständigheter ge SD inflytande.

Dagens Samhälles poll of polls indikerade den 20 augusti att regeringsblocket och alliansen är i stort sett jämnstora. Räkna in SD i det borgerliga blocket och stödet för regeringen är nästan 20 procentenheter mindre än det borgerliga blocket. Låt oss anta att valresultatet 2018 ger en marginell seger för regeringen, men att de kan sitta kvar tack vare decemberöverenskommelsen. Ett SD med 20 procent av rösterna lämnas utanför allt inflytande.

Vad kommer det att göra med förtroendet för politiken? Kommer det att göra att SD blir större eller mindre i valet 2022? Jag tror att vi alla vet svaret på den frågan.

Är det verkligen helt uteslutet att vi vaknar upp måndagen den 19 september med ett valresultat där SD är största borgerliga parti med 25 procent eller mer av väljarna bakom sig? Och handen på hjärtat, ni som anser att det är uteslutet, hör ni också till dem som sa att SD aldrig kunde få 10 procent i ett val, och att de aldrig kunde få 15 procent i en pålitlig opinionsmätning?

I ett scenario där SD får en fjärdedel av väljarna och är största borgerliga parti, då är det inte uteslutet att vår nye statsminister heter Jimmie Åkesson!

Jag tror att vi för länge sedan passerat den tidpunkt då SD hade kunnat motas bort från svensk politik. Det var sannolikt möjligt i mitten av 2000-talet, kanske till och med direkt efter valet 2010. Sedan dess har stödet för SD flerdubblats samtidigt som Jimmie Åkesson haft tid att städa och därmed kan visa upp en mycket mer rumsren fasad.

Nu måste vi leva med att de är ett parti som är här för att stanna. Däremot är det absolut inte omöjligt att stoppa deras tillväxt och även få stödet för dem att minska betydligt. Det krävs bara en strategi som tar partiet och framför allt deras sympatisörer på lite större allvar.

Eftersom det vare sig är speciellt konstruktivt eller ens särskilt demokratiskt tilltalande att försöka låtsas som om en femtedel av väljarkåren helt enkelt inte räknas, borde vi i stället försöka erbjuda ett alternativ till de förenklade och inte sällan känslokalla lösningar som SD erbjuder på riktiga och inbillade problem.

Där det finns utmaningar med invandring och integration, erkänn det och peka på mänskliga och hållbara lösningar. Där SD leverera fria fantasier, syna dem och visa att de har fel.

Om vi gör det har vi en framkomlig väg att stoppa framfarten för SD. Om vi inte gör det vaknar vi kanske upp med statsminister Jimmie Åkesson i september 2022.

Mikael Törnwall, Författare och kommunikationskonsult Hill+Knowlton Strategies, tidigare journalist.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News