Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sveriges 50 tyngsta makthavare i skolan

Publicerad: 15 maj 2014, 03:00

Utbildningsminister Jan Björklund toppar listan när Dagens Samhälle rankar skolans 50 mäktigaste. Men sämre resultat i skolan är ett dåligt kvitto efter sju år som statsråd – och andra gör sig redo att ta över makten.


Dagens Samhälle har låtit ett tjugotal tunga politiker, tjänstemän och bedömare säga sitt om skolans mäktigaste. Rösterna är enhälliga: Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är klart viktigast i Skolsverige, men hans dagar tycks vara räknade.

För några år sedan visste få vad en PISA-undersökning är för något. Nu vet alla att svenska skolresultat minskar mest i hela OECD. Att kunskapsresultaten är i botten slår hårt mot regeringen.

Jan Björklund har lyckats sätta dagordningen på ett skickligt sätt. Få politiker har genomfört så många reformer på så kort tid som har påverkat så många. På senare år har Socialdemokraterna närmat sig Alliansens skolpolitik och i dag har de båda kunskapsskolan som ledmotiv för framtiden. Flumskolan hör historien till.

Men att skolresultaten inte vänder är ett dåligt betyg för Jan Björklund efter snart sju år som statsråd. Folkpartiets tidigare starka förtroende i skolfrågor har sjunkit radikalt. I stället har Socialdemokraterna kunnat surfa på vågen av missnöje som kringgärdar skolan.

Och när skolan svartmålas i media och av meningsmotståndare är det Jan Björklund som är mål för kritiken. Hans handlingskraft och iver kan nu ligga honom i fatet.

Trasslet kring lärarlegitimationen är bara ett exempel. Införandet kantades av stora svårigheter och fick göras om. Dessutom har lärarnas administrativa arbete ökat med fler nationella prov, tidigare betyg och skriftliga omdömen.

– Björklunds reformer med bättre lärarutbildningar, lärarlegitimation, förstelärare och fokus på kunskap är helt rätt. Däremot skulle jag bli vansinnig om jag var lärare och varje dag levde mitt i detta, säger Widar Andersson, chefredaktör för Folkbladet och tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot.

Debatten öppnar för andra att göra anspråk på den yttersta makten.

Mycket talar för att det blir en rödgrön regering i höst. På papperet står Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan först i kön till ministerposten. Men också Baylan anses vara en svag kandidat till skolans viktigaste maktpost, enligt dem Dagens Samhälle har pratat med.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet som forskar på socialdemokrati och partibeteende, håller med om att det är osäkert hur stark Baylans position egentligen är.

– Jag har en känsla av att han uppfattas som för svag i sin polemik mot regeringen och att skolfrågorna tas över mer av Stefan Löfven.

En förklaring är att Baylan förknippas med dåliga skolresultat från sin tid som skolminister.

– Precis som Björklund i dag var han en symbolfigur för problemen som fanns då och han hade svårt att företräda en tydlig socialdemokratisk politik, säger Jonas Hinnfors.

Ibrahim Baylan har stöd i  de egna socialdemokratiska leden, men av vissa nämns gruppledaren i riksdagen, Mikael Damberg, som en bättre representant för partiets skolpolitik. Andra pekar på Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, som en bra stadsrådskandidat.

Oddsen ser bättre ut för Gustav Fridolin (MP), som har profilerat sig i skolfrågan och aldrig tvekar att nämna sin folkhögskolelärarbakgrund.

Samtidigt brottas Miljöpartiet med låga förtroendesiffror i just skolan. Någon menar att Fridolin går för mycket armkrok med fackrepresentanterna och prioriterar allt på skolområdet, vilket gör det svårt för partiet att hitta rätt i sin politik.

Vänsterpartiet skiljer mest ut sig i skolfrågan. Partiledaren Jonas Sjöstedt är väldigt kritisk mot friskolesystemet och vill införa förbud mot allt vinstuttag. V är dessutom inte för opinionstroget för att riva upp en populär reform som skolvalet.

Att kampen om makten över skolan hårdnat syns på makthavarlistans topp. Inför valet riktas ögonen mot rikspolitiken. Få kommunpolitiker kvalar in på listan över de 50 mäktigaste, trots att de är skolans huvudmän och brottas med skolans vardag.

De två skolmyndigheterna har däremot hamnat i förgrunden det senaste året. Skolinspektionens granskningsmöjligheter av friskolor har utvidgats med mer ekonomisk kompetens. Och usla PISA-resultat har gett Skolverket huvudvärk.

Generaldirektörerna får positiva omdömen för sin kompetens och höga integritet av de flesta bedömare. Skolinspektionens Ann-Marie Begler ses som en tuff person som vågar säga obekväma saker. Hon har bland annat kritiserat kortsiktigt ägande, stora vinstuttag samt drivit process mot riksinternatet Lundsberg.

Anna Ekström är försiktigare. Hon upplevs som lojal och påläst och hon skulle inte uttala sig utan tillräckligt på fötterna. Internt på Skolverket har hon stort genomslag och mycket respekt.

Vem som tar över toppositionen som mäktigast i skolan återstår att se, även om flera bedömare är eniga om att utbildningsminister Jan Björklund aldrig skulle släppa ifrån sig posten om regeringen får sitta kvar.

Men på allianssidan har Tomas Tobé (M) tagit en allt större roll i skolfrågorna. Att han har fått en så framskjuten position kan ses som ett sätt att fasa ut Björklund. Även om Moderaterna är tydliga med att de går till val på Björklund som utbildningsminister.

Frågan är om förtroendet för Björklunds skolpolitik håller för en mandatperiod till. Många tror att det blir en ny minister oavsett vem som vinner valet.

Kina Lundqvist, research/reporter

De är mäktigast i skolan – Hela listan

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/topplistan_skola.pdf>

__________________________

Mer material i tidningen. Läs om hur facken skördar framgångar i skolsverige.

 Pröva en gratis prenumeration.

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev