fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sverigedemokraterna flåsar Löfven i nacken

Publicerad: 24 april 2015, 10:39

Jimmie Åkessons (SD) parti ökar i opinionen. Stefan Löfvens (S) minskar.

Samtidigt som SD skördar nya rekordsiffror i mätning efter mätning går Socialdemokraterna kräftgång. Stefan Löfven samlar i april inte mer än 27,4 procent av väljarstödet och närmar sig nivåerna som ledde till att Håkan Juholt fick lämna ledarskapet i S.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSDSverigedemokraterna

Hos Yougov, som publiceras via Metro (landets största dagstidning), får Sverigedemokraterna sin högsta notering hittills: 19,5 procent.  Mätningen är bara en i den senaste sviten som ger SD rekordnoteringar.

I de sex mätningar som publicerats hittills i april – med sammanlagt 12 000 intervjuade – hamnar SD på hela 16 procent.

Trots partiets fortsatta isolering från övriga riksdagspartier markerar väljarna att de inte är nöjda med utvecklingen i Sverige, framför allt när det gäller frågor som rör invandring, tiggeri och liknande. Drygt en miljon svenskar uppger att de skulle rösta på SD om det vore val i dag.

Trots den häftiga interna kritiken mot Decemberöverenskommelsen, och att Anna Kinberg Batra ännu inte tagit några stora kliv framåt, ökar Moderaterna. De har nu 92 000 fler sympatisörer än i valet. FP och KD är kraftigt försvagade medan C håller ställningarna från i höstas.

Att leda en regering brukar straffa sig i opinionsmätningarna. Att Socialdemokraterna, och i viss mån MP, får klä skott för missnöje är uppenbart. Sedan valet har Stefan Löfven sett 226 000 sympatisörer försvinna, och en betydande andel av dessa kan antas ha gått till SD.

Om man jämför de tre stora ”blockens” relativa opinionsutveckling ett år bakåt i tiden (se grafen ovan) kan man konstatera följande:

• De rödgröna har gått markant bakåt. S och MP har tillsammans bara stöd av drygt 34 procent av valmanskåren. Vänsterpartiet är dock, i likhet med SD, en klar vinnare i politiken sedan Decemberöverenskommelsen.

• Allianspartierna står som grupp helt still på 38-39 procent sedan ett år tillbaka. Detta verkar vara en stabil bottennivå för de borgerliga.

• Sverigedemokraterna växer kraftigt i opinionen och verkar snarare gynnas än förlora på den massivt negativa publiciteten kring partiet. För övriga partier är SD ett permanent Moment 22:  Attackeras partiet ökar det, tar man diskussionen om invandringpolitiken med SD spelar man på partiets hemmaplan och förlorar lätt matchen.

Dagens Samhälles Poll of Polls är en viktad sammanställning av konsensusopinionen i Sverige just nu. Den senaste uppdateringen hittar du alltid här.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev