Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sverigedemokraterna: Blott Sverige svenska jular har

Liberalerna ägnar sig åt grundläggande förnekelse av den svenska kulturen när de påstår att julen inte är svensk, skriver företrädare för Sverigedemokraterna.

Publicerad: 27 december 2018, 08:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Julen är faktiskt svensk.

Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson/Nils Jakobsson


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaKulturarvKulturpolitikKultur

Replik. Jultomten är turk och julgranen är från Tyskland. Det finns inget svenskt och varje försök av att visa på den svenska kulturen genom jultraditionerna är ett auktoritärt högernationalistiskt förfarande.

Detta är bilden som liberalerna Cecilia Elving och Hanna Gerdes väljer att föra fram. Deras rädsla för att det finns någonting som heter svensk kultur, som skulle innefatta jultraditioner baserat på den kristna högtiden visar på liberalernas grundläggande förnekelse av den svenska kulturen –  nämligen att ingenting är svenskt, och hade det varit så är det ändå ingenting att värna.

Men faktum är att julen är svensk. Dagens julfirande innefattar traditioner från olika tidsepoker. Från hedendomens kulturfest, till kristendomen och Jesu födelse och därtill nyare inslag som julgranen under 1800-talet och Kalle Anka under 1900-talet. Omvärlden har otvivelaktigt haft inverkan på den svenska jultraditionen. Men vad spelar det för roll? Det är människor som generation efter generation utövar, kompletterar och förmedlar traditionen – och därmed gör den till sin.

Tyvärr sprider debattörerna felaktig information i sin iver att avfärda det svenska. Föregångaren till den moderna jultomten, Nikolaus ärkebiskop av myra, var i själva verket grek och inte turk. Innan dess fanns den svenska nissen – den inhemska tomten som drog lycka och rikedom till gårdens folk.  Att ha julgran utomhus var en inhemsk tradition innan man under 1800-talet började ta in den, och de svenska köttbullarna särskiljer sig från andra frikadeller i världen.

Elving och Gerdes talar om ”en armslängds avstånd” men väljer själva att aktivt ifrågasätta de kulturella jultraditionerna. Vi sverigedemokrater anser att den svenska kulturen har sin bas i människorna som lever i Sverige, talar svenska och baserat på sin geografiska närhet och kulturella historia delar gemensamma synsätt, traditioner och uppfattningar.

Det är genom dessa handlingar som den svenska kulturen skapar gemenskap, likhet och igenkänning mellan norrlänningar och skåningar, storstadsbor och glesbygdsbor, unga och gamla. Det bildas en öppen nationell identitet av majoritetsbefolkningen – en svensk identitet som inte låter sig beskrivas som auktoritär nationalism eller något annat.

Slutligen finner vi det anmärkningsvärt att liberalerna, vars största bidrag till den kulturpolitiska debatten inte bara har varit att införa vänsterns identitetspolitik inom borgerligheten. Men även nonchalansen för skattemedel genom att motsätta sig en hårdare kvalitetsgranskning och bättre uppföljning av det utdelade kulturbidraget. Man väljer att mäta framgången av de kulturella satsningarna i kronor istället för uppnådd ändamålsenlighet och tillgång för stockholmarna.

Nej, blott Sverige svenska jular har. Trots Liberalernas försök att förneka den svenska kulturen så har och kommer alltid julfirandet vara en fundamental del av våra unika svenska traditioner, som har förts vidare från generation till generation – och skapat en kollektiv gemenskap, likhet och igenkänning hos den svenska befolkningen.

Gabriel Kroon, gruppledare Sverigedemokraterna Stockholms läns Landsting

Peter Wallmark, gruppledare Sverigedemokraterna Stockholm Stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev