Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sverige måste investera mer i medicinsk forskning

Inför riksdagsvalet uppmanade stiftelsen Forska!Sverige de politiska partierna att prioritera medicinsk forskning och medborgarnas hälsa. Partierna svarade mycket positivt på våra förslag. Nu förväntar vi oss att den kommande regeringen lever upp till sina vallöften.

Publicerad: 29 oktober 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om Sverige ska kunna möta utmaningarna i sjukvården krävs mer forskning.

Foto: Amnuai Butala/Colourbox.


Ämnen i artikeln:

ForskningHälsaJämlik vård

Genom att stärka och dra nytta av medicinsk forskning kan vi möta utmaningarna inom vården och samtidigt öka välståndet i Sverige, skrev vi i en debattartikel i Dagens Samhälle i januari 2018. Samtidigt uppmanade vi partierna att öka både stödet till medicinsk forskning och tillämpning av nya metoder för att nå bättre behandlingsresultat i vården. Det behövs också mer fokus på att förebygga sjukdomar.

Sverige står inför stora utmaningar: Hälso- och sjukvården är inte jämlik, de offentliga kostnaderna för hälso- och sjukvård fortsätter att öka och det tar alltför lång tid att introducera, använda och utvärdera nya behandlingar och tekniker. Den medicinska forskningen är en förutsättning för att lösa dessa problem. Ändå uppgår de statliga investeringarna i medicinsk forskning endast till två öre per vårdkrona.

Mot den bakgrunden frågade Forska!Sverige partierna om de instämde i vårt förslag om ”att den statliga investeringen i medicinsk forskning på sikt bör fördubblas, från 2 till 4 öre per vårdkrona?” Vi redovisade samtidigt att detta motsvarar en ökning från dagens omkring 8 till 16 miljarder kronor om året.

Ja, svarade Socialdemokraterna, och slog fast ambitionen att ”fortsätta öka investeringarna”. Ja, svarade också Liberalerna, med argumentet att ”det behövs konkurrenskraftiga och långsiktiga villkor för att Sverige ska vara en framgångsrik kunskapsnation”. De övriga partierna ville inte binda sig vid en konkret nivå.

Miljöpartiet höll med om att den medicinska forskningen ”bör utökas”. Centerpartiet betonade att ”det är viktigt att både de privata och offentliga investeringarna i forskning och utveckling ökar”. Kristdemokraterna skrev att ”det är viktigt att den medicinska forskningen får tillräckligt med resurser för att stimulera innovation och upprätthålla en hög kvalitetsnivå”, medan Moderaterna poängterade att ”basanslagen bör öka och att vetenskaplig kvalitet och samverkan ska premieras”. Vänsterpartiet och SD svarade inte på enkäten.

Det betyder att det finns en bred majoritet i riksdagen för att under den kommande mandatperioden väsentligt öka de statliga investeringarna i medicinsk forskning.

Av partiernas svar framgår också att det finns en mycket stor majoritet i riksdagen för en rad andra konkreta förslag, till exempel:

Regeringen bör prioritera arbetet med digitalisering av vårddata och säkra resurser för att öka takten på införandet av nationella standarder och förvaltning som möjliggör synkroniserade och samlade vårddata i Sverige.
Regeringen bör utöka satsningen på att etablera ett antal specialiserade forsknings- och behandlingscentra.
Det bör vara formellt meriterande för vårdpersonal att arbeta för och med forskning och utveckling i syfte att stödja patienter, sjukvård och samhällsekonomi.
Det bör införas stärkta krav på professionsdriven utvärdering av behandling, utbildning och forskning som bedrivs inom vården.
Regeringen bör stärka förutsättningarna för samverkan inom forskingen och innovationsprocesser inom life science-området.
Regeringen bör stärka förutsättningarna att dra nytta av EU:s forskningsprogram genom strategiska satsningar.
Ökad användning av innovationsvänlig upphandling.

Både väljarna, riksdagskandidaterna och partierna ansåg att vården var en av de viktigaste frågorna inför valet. Nu är det dags för partierna att gå från ord till handling och infria sina vallöften om att prioritera medicinsk forskning och medborgarnas hälsa.

Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska!Sverige, doktor i medicinsk innovationskunskap

Olle Stendahl, ordförande Forska!Sverige, professor emeritus, Linköpings Universitet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev