Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sverige behöver fler kvinnliga toppchefer

Det behövs en lag om kvotering till börsbolagens styrelser. Sverige behöver fler kvinnor på toppositioner i näringslivet som förebilder för den yngre generationen. Miljöpartiet samarbetar gärna med Folkpartiet om detta krav.

Publicerad: 24 januari 2013, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På DN debatt 19 januari lanserade den numera före detta jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (Fp) förslag på "självkvotering" för jämnare könsfördelning i näringslivets bolagsstyrelser. Miljöpartiet välkomnar att ministern äntligen inser att det behövs lagskärpningar. Men frågan är vad det i praktiken betyder?

SCB:s lönestrukturstatistik från 2011 visar att i den privata sektorn tjänar kvinnor 87 procent av männens lön. Enligt den tillträdande jämställdhetsministern Maria Arnholm (Fp) är det 3,6 miljoner kronor i skillnad mellan vad en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna tjänar under en livstid. Nyamko Sabuni och Folkpartiet har länge varit motståndare till kvotering men när det kommer till verkligheten så förstår även jämställdhetsministern och hennes parti att i dagens samhälle kvoteras ”Anders 52 år” in överallt.

Det handlar inte om att ”Anders 52 år” är bäst i test eller för den delen har högst utbildning, något som Sabuni och Arnholm är väl medvetna om. Detta är inget annat än könsdiskriminering, vilket är både ologiskt och oacceptabelt. Därför är det intressant att Sabuni väljer att svänga i frågan när hon flera gånger hamnat i bråk med ledande Moderater i kvoteringsfrågan efter att de öppnat dörren för att lagstifta om ”en viss andel kvinnor i bolagsstyrelserna” år 2010. I skuggan av de Nya Moderaterna jobbar Folkpartiet liberalerna på att framstå som än mer socialkonservativa.

Kvotering är inget mål i sig; det är ett medel som behövs så länge ”Anders 52 år” får åka snålskjuts medan kompetenta kvinnor blir stoppade av näringslivets glastak. Det finns ingen logik som legitimerar att kvinnor ska begränsas från att göra karriär på grund av ideologiska skygglappar som upprätthåller en patriarkal idyll från 50-talet. Arnholm har själv sagt att ”män och kvinnor ska ha samma möjligheter att forma samhället och sina liv, att försörja sig, att ta ansvar, att känna sig trygga, att växa och utvecklas”. Miljöpartiet delar jämställdhetsministerns syn, kvinnor och män ska dela på makten.

Miljöpartiet tror på de goda exemplen. Norge var först 2003 med kvoterade bolagsstyrelser men har nu fått sällskap av bland annat Frankrike, Spanien och Island. Sabunis förslag är otydliga, men nu har den tillträdande jämställdhetsministern Maria Arnholm (Fp) tagit över stafettpinnen. Arnholm, när ska Sverige våga ta steget och använda lagen som medel för att bli jämställda?

Miljöpartiet vill vara tydliga och införa en lag om kvotering till börsbolagens styrelser. Sverige behöver fler kvinnor på toppositioner i näringslivet som förebilder för den yngre generationen. Därmed är det hög tid att vi ansluter oss till våra Europeiska vänner och tar steget mot att bli jämställda. I en regering som är socialkonservativ är min förhoppning att feministen och jämställdhetsminister Maria Arnholm (Fp) kavlar upp ärmarna och kämpar för jämställdhet. Om Folkpartiet tar frågan på allvar välkomnar Miljöpartiet ett samarbete för att tillsammans uppnå ett jämställt näringsliv och samhälle.

Yuri Silva, språkrörskandidat Gröna Studenter (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev