Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sverige behöver en ny säkerhetspolitik

Tiden är mogen att se över våra internationella försvarspolitiska samarbeten för att stärka Sveriges säkerhet. Det är nödvändigt att utveckla nya former för samarbete med Nato. Nya Moderaterna vill därför att den svenska regeringen tar initiativ till en Natostudie som ser över de konkreta förutsättningarna för ett svenskt Natomedlemskap.

Publicerad: 11 januari 2015, 06:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SäkerhetspolitikFörsvarspolitik

Den oroande omvärldsutvecklingen med ökade spänningar i Östersjön kräver åtgärder på flera nivåer. Löfvens regering med utrikesminister Margot Wallström verkar tro att en passiv säkerhetspolitik är lösningen. Den tid då denna politik var gångbar är sedan länge förbi. För Nya moderaterna är det viktigt att markera mot Ryssland och se över vår försvars- och säkerhetspolitik.

Rysslands aggressiva agerande i Ukraina visar att de är villiga att ändra Europas gränser med militärt våld. På annandag jul signerade Putin en ny försvarsdoktrin som riskerar att ytterligare försämra relationerna mellan Ryssland och västvärlden.

Nya Moderaternas slutsats är att säkerhetsläget visar på behovet av internationellt samarbete nu mer än tidigare. Det är genom diplomatiska och ekonomiska påtryckningar som vi kan markera mot Ryssland. Dessutom måste vi stötta Ukraina och stärka vår egen försvarsförmåga för att möta det nya säkerhetsläget. Tiden är mogen att se över våra internationella försvarspolitiska samarbeten för att stärka Sveriges säkerhet. Det är nödvändigt att utveckla nya former för samarbete med Nato. Nya Moderaterna vill därför att den svenska regeringen tar initiativ till en Natostudie som ser över de konkreta förutsättningarna för ett svenskt Natomedlemskap.

Dessutom är en medveten strategisk kommunikation från det officiella Sverige helt nödvändig. Utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om att svenskar är ”på allvar rädda” för Ryssland och att ”Putin är irrationell” är långt ifrån strategiska. Snarare spelar ogenomtänkta uttalanden som Wallströms ett alltmer aggressivt Ryssland i händerna.

Den ryska regimen använder propaganda som del av sin krigföring. Det användes vid den olagliga annekteringen av Krim och fortsätter att användas för att destabilisera och skapa förvirring om läget i östra Ukraina. Det är alltså frågan om ett högst medvetet och rationellt beteende från Putins sida. Att i detta läge tala om rädsla bekräftar bara den ryska ledningens självbild och vi själva framstår mer uppgivna än vad vi i själva verket är.

Stefan Löfvens regering har hittills visat tendenser till en tillbakagång till en passiv säkerhetspolitik. De förutsättningar som fanns för denna politik är sedan länge passerade. En ny säkerhetspolitisk normalbild etableras i Östersjöområdet. Nya Moderaterna vill se ett svenskt Nato-medlemskap. Ett första steg mot detta är en studie som på allvar ser över konsekvenserna av ett medlemskap i Nato.

Karin Enström, utrikespolitisk talesperson (M), vice ordförande riksdagens utrikesutskott

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev