Demokrati
”Sverige behöver återta kontrollen över spelandet”
I Danmark kan vi se hur de utländska spelbolagen använder en aggressiv marknadsföring för att öka spelandet. Det går före ett ansvarsfullt agerande och riskerar att öka spelberoendet. Vi bör i stället titta på Norges och Finlands åtgärder som leder till en mer reglerad marknad och ett ökat skydd för spelare.
Publicerad: 22 maj 2015, 10:40
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Regering och riksdag kan ta verklig kontroll över spelmarknaden genom att stoppa de utländska spelbolagen. Foto: Colourbox
REPLIK. Målet med den svenska spelmonopolsmodellen är att skapa en reglerad marknad och minska antalet spelberoende med argumentet att folkhälsa går före ekonomiska vinster. För civilsamhället i form av idrottsföreningar och nykterhetsrörelsen, samt organisationer som Cancerfonden och Rädda barnen är spelmarknaden inte ett sätt att driva fram höga vinster, utan i stället att genom överskott från spelverksamhet skapa förutsättningar för ideellt engagemang.
Detta sagt som ett svar till debattartikeln ”God spelpolitik har varken kelgrisar eller styvbarn”, skriven av Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i Branschföreningen för onlinespel.
Skillnaden mellan en ideell organisation och de utländska spelbolagen, som agerar utan tillstånd, är var man hämtar drivkraften, vinst eller verksamhet. Flera utländska spelbolag har dessutom redan hotat med att ställa sig utanför systemet om en eventuell spelskatt blir för hög.
I Danmark väljer 14 procent av de danska onlinespelarna att spela på utländska spelbolag utan licenser trots införandet av ett licenssystem. Detta presenteras i en färsk rapport utförd av Myresearch på uppdrag av danska motsvarigheten till BOS. Än mer allvarligt är att de otillåtna utländska spelbolagen attraherar fler unga spelare. På kasino och poker online uppgår siffrorna som väljer aktör utan licens till 23 respektive 27 procent. Det är att jämföra med de 21 procent av marknadsandelarna som de otillåtna utländska spelbolagen har i Sverige i dag. Argumentet för att ett införande av licenssystem i Sverige skulle leda till en kontrollerad spelmarknad visar sig alltså vara ett luftslott.
De utländska spelbolagen använder en aggressiv spelmarknadsföring i jakten på marknadsandelar som går före ett ansvarsfullt agerande. Detta ser vi i Danmark genom ett ökat spelande och därmed risker för ett ökat spelberoende. Detta framförs i en dansk undersökning och slutsatsen är att det speglar en spelmarknad där spelbolagens marknadsföring har fria tyglar.
Att Hoffstedt, som också är tidigare riksdagsledamot, raljerar över stödet som de ideella spelaktörerna ger idrotten, folkrörelserna och andra samhällsorganisationer är anmärkningsvärt. Med införandet av ett licenssystem förs delar av förutsättningarna för det ideella engagemang som finns i civilsamhället över till aktieägarna i utländska spelbolag.
Regeringen och riksdagen har möjlighet att ta verklig kontroll över spelmarknaden genom att stoppa de utländska spelbolagen som utan tillstånd aggressivt marknadsfört sig in på spelmarknaden. Det kommer därmed förhindra ett eventuellt minskat stöd och oberoende för många av Sveriges ideella och idéburna organisationer.
Med utgångspunkt i våra grannländer Norges och Finlands åtstramningar hittar vi flera alternativ som leder till en mer reglerad marknad och ökat skydd för de som spelar. Det är i de länderna den spelutredning som civilminister Shekarabi utlyst borde hitta inspiration i stället för att försätta Sveriges spelmarknad i en ännu större osäkerhet med ett licenssystem.
Peter Moilanen, generalsekreterare IOGT-NTO
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.